Η άρση περιορισμών φέρνει την 4η δόση στο γενικό πληθυσμό – Θεοδωρίδου: Καλό θα ήταν να γίνει με νέα εμβόλια

 Η άρση περιορισμών φέρνει την 4η δόση στο γενικό πληθυσμό – Θεοδωρίδου: Καλό θα ήταν να γίνει με νέα εμβόλια

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κλήθηκε να απαντήσει στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, αν η άρση των περιορισμών θα φέρει, και στη χώρα μας, νωρίτερα (πριν από το φθινόπωρο), την 4η δόση εμβολιασμού κατά της Covid για το γενικό πληθυσμό, για πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η σχετική ερώτηση έγινε με αφορμή τη Βρετανία, η οποία προχωράει σε άρση σχεδόν όλων των περιορισμών σε σύντομο διάστημα και ταυτόχρονα θεσμοθετεί την 4η δόση του εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 75 ετών (εκτός από τους ανασοκατασταλμένους).

Το ενδιαφέρον σχόλιο που έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, απαντώντας στην ερώτηση, είναι ότι «η 4η δόση, για την οποία μιλάμε τώρα, είναι επανάληψη των εμβολίων που έχουμε. Θα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση εάν έχει να προσφέρει περισσότερα μία 4η δόση ενός άλλου εμβολίου, το οποίο θα φτιαχτεί ειδικά για πιο ευρεία κάλυψη περισσότερων στελεχών του ιού».

Συγκεκριμένα, η κα Θεοδωρίδου είπε:

«Η χορήγηση της 4ης δόσης είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλα τα κράτη και ήδη υπάρχουν πληροφορίες και για την Αγγλία, που έχει εγκρίνει την 4η δόση για τα άτομα άνω των 75 ετών, και τη θετική τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τη χορήγηση 4ης δόσης. Αυτή είναι η μία όψη», επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

«Η δεύτερη είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχουν και αυξάνονται πληροφορίες από επιστημονικές μελέτες ότι η ανοσία από τους εμβολιασμούς μετά από τις 2 και ιδιαίτερα από τις 3 δόσεις, προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα.     

Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση εάν μία 4η δόση έχει να προσφέρει περισσότερα από ότι ίσως μία 4η δόση ενός άλλου εμβολίου– διότι για 4η δόση μιλάμε τώρα για επανάληψη των εμβολίων που έχουμε- εάν θα προσφέρει περισσότερο ένα εμβόλιο, το οποίο θα φτιαχτεί ειδικά για πιο ευρεία κάλυψη περισσότερων στελεχών του ιού.

Θα μας απασχολήσει το θέμα της 4ης δόσης, αλλά έχετε κατά νου ότι η ανοσία φαίνεται ότι είναι καλή και διαρκής. Δηλαδή, ότι ξεπερνά όχι μόνο τους έξι μήνες αλλά ίσως και το χρόνο, και ότι –αν θα χρειαστεί μια πρόσθετη δόση- θα πρέπει να έχει βρεθεί ότι θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο ανοσιακό σύστημα από ότι η επανάληψη ενός εμβολίου, όπως αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί και για τις τρεις δόσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκριθεί 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι συστήνεται για παιδιά και εφήβους, ηλικίας 5 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή, ενισχυτική δόση, 3η δόση, η οποία πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από την χορήγηση της 2ης δόσης.

Για το θέμα της 4ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και εφήβους, είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική σύσταση και πρόσθεσε ότι :  «είναι ένας πληθυσμός, ο οποίος εν ευθέτω χρόνο θα χρειαστεί να εμβολιαστεί και με 4η  δόση».

Σχετικά Άρθρα