• 23 Ιουλίου, 2021

Τέταρτο κύμα πανδημίας: Πόσο κοντά είναι – Οι επιστήμονες αναλύουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Ανησυχητική ανάρτηση Μαγιορκίνη

 Τέταρτο κύμα πανδημίας: Πόσο κοντά είναι – Οι επιστήμονες αναλύουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων – Ανησυχητική ανάρτηση Μαγιορκίνη

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πόσο κοντά είναι ένα τέταρτο κύμα κοροναϊού, αν και τα στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς η αύξηση των κρουσμάτων εκτιμάται ότι είναι περίπου 80% μέσα σε μια εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα Δευτέρα 5/7 για τους νησιωτικούς προορισμούς απαιτείται οι ανεμβολίαστοι πολίτες να έχουν πιστοποιητικό μοριακού ελέγχου ή rapid test προκειμένου να ταξιδέψουν.

Ο δείκτης θετικότητας, χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπέρασε το 2% Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη μέση θετικότητα η οποία φτάνει πάνω από το 1,8%.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο τέταρτο κύμα της επιδημίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο μετά και την καταγραφή 1001 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων, ενώ τα 1001 κρούσματα δήλωσε πως “μας έστειλαν ξανά στον υπολογιστή για να επαναλάβουμε τους υπολογισμούς μας και προσπαθήσαμε να υπολογίσουμε ποια είναι η διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα”. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι χειρότερο”.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η έκρηξη των κρουσμάτων που είχε υπολογίσει πως θα συμβεί τον 15αύγουστο πρόκειται να σημειωθεί στα τέλη Ιουλίου, ενώ στα τέλη Αυγούστου δεν αποκλείεται τα κρούσματα να αγγίξουν όπως είπε, τα 2.000.

Επίσης χθες ο κ. ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγεία τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κορονοϊού ακόμη και εντός Αυγούστου.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πιθανό ακόμη και εντός του καλοκαιριού να δούμε τοπικές εστίες υπερμετάδοσης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων.

Ο κος Τσακρής, επεσήμανε την αναγκαιότητα και την αξία του εμβολιασμού, σε αυτή τη φάση. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον νεαρές ηλικίες, και σε αυτές ακριβώς αναμένουμε πλέον να βλέπουμε εξάρσεις του ιού.

Η ανάρτηση Μαγιορκίνη

Την ανησυχία των επιστημόνων για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας στο ερώτημα για την κινητικότητα της επιδημίας «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε σημαντικότατη αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη:

  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
  • Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξησ, 195% περισσότερα
  • Πέμπτη: 761 έναντι 489, αύξηση, 156% περισσότερα

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών προτείνει, μάλιστα, τέσσερα μέτρα για την επιβράδυνση του τέταρτου κύματος κορονοϊού το οποίο, όπως αναφέρει, είναι προ των πυλών:

  • Κάνουμε συχνά προληπτικά self-test τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  • Αποφεύγουμε δραστηριότητες όπου ενώ υπάρχει συγχρωτισμός δεν μπορούμε να φοράμε την μάσκα μέχρι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας (2 εβδομάδες από την τελευταία δόση)
  • Κλείνουμε ραντεβού για εμβόλιο – ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας κατά προτεραιότητα
  • Βοηθάμε και διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν