“Τάση” στο ΚΙΝ.ΑΛ με αφορμή τον Πολάκη;- Διαφοροποίηση από Καϊλή, Καρανικόλα

 “Τάση” στο ΚΙΝ.ΑΛ με αφορμή τον Πολάκη;- Διαφοροποίηση από Καϊλή, Καρανικόλα

Την ώρα που η Ν.Δ κατηγορεί το ΚΙΝ.ΑΛ και προσωπικά τον Νίκο Ανδρουλάκη για “ίσες αποστάσεις” σχετικά με το επεισόδιο στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, η αντιπρόεδρος του Ε.Κ Εύα ΚαΪλή στρέφει τα βέλη της προς το κόμμα της συντασσόμενη με την κυβερνητική γραμμή και διατυπώνοντας αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε το συμβάν η Χαριλάου Τρικούπη.

H ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, με άρθρο της στα «Νέα» κάνει αυτό που δεν έκανε το ΚΙΝΑΛ: καταδικάζει την «απόπειρα ευτελισμού της Βουλής» από τον Παύλο Πολάκη και παίρνει θέση για τη σκευωρία Novartis.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ΚΙΝΑΛ, που πήρε ίσες αποστάσεις από την προκλητική στάση του Παύλου Πολάκη, η ευρωβουλευτής γράφει σε άρθρο της στα «Νέα»: «Η τοξικότητα την οποία επιχειρεί να επιβάλει στην πολιτική σκηνή με πραξικοπηματικό και άξεστο τρόπο ένας βουλευτής οφείλει να καταδικαστεί από όλους μας χωρίς μισόλογα». Πηγαίνει μάλιστα ακόμη πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας τις απειλές Πολάκη (εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη, για τη Novartis) «διαρκή αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των θεσμών, ακόμη και εντός Βουλής, με την ωμή απειλή πολιτικής εμπλοκής στο έργο της Δικαιοσύνης και της ανάσυρσης μιας υπόθεσης που αρχειοθετήθηκε, είναι ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία μας και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη».

Την στάση της Καϊλή έσπευσε να επικροτήσει και ο Σπύρος Καρανικόλας με ανάρτησή του στο twitter.Αμφότεροι είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Πληροφορίες θέλουν τα στελέχη που στήριξαν τον κ. Λοβέρδο να δηλώνουν δυσαρέσκεια για την στάση του κόμματος, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση για μία εστία διαφωνιών σχετικά με την γενικότερη γραμμή που έχει χαράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ορισμένα στελέχη αυτής της τάσης θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης προσεγγίσει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένα ζητήματα τέτοιου είδους που οι ίδιοι θεωρούν ταυτοτικά.

Το άρθρο της Καϊλή

Σε κάθε απόπειρα ευτελισμού της Βουλής είθισται να εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας της. Μετά τα όσα ανεκδιήγητα εκτυλίσσονται αυτός τις ημέρες, αναδεικνύεται η ανάγκη για ενίσχυση του κανονισμού της Βουλής, ώστε η ασέβεια να επισύρει παραδειγματικές αποτρεπτικές ποινές, όμοιες με εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο Ευρωκοινοβούλιο η εκτός θέματος ομιλία, η παραβίαση του χρόνου ομιλίας, οι ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί και συμπεριφορές είναι ικανοί λόγοι ώστε το Προεδρείο να εγκαλέσει έναν ομιλητή, να του αφαιρέσει τον λόγο, να κλείσει ακόμη και το μικρόφωνό του, να προτείνει την απομάκρυνσή του από την αίθουσα, μέχρι και να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης, για να επαναφέρει την τάξη, ενώ έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στην Πρόεδρο την επιβολή ποινής περικοπής μισθού, αναλόγως της σοβαρότητας του περιστατικού.

Η τοξικότητα την οποία επιχειρεί να επιβάλει στην πολιτική σκηνή με πραξικοπηματικό και άξεστο τρόπο ένας βουλευτής οφείλει να καταδικαστεί από όλους μας χωρίς μισόλογα. Καθένας που μπορεί να πέσει θύμα βίαιης λεκτικής επίθεσης μπορεί να καταθέσει αγωγή για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, όμως οι ακραίες προσβολές που πλήττουν το κύρος των θεσμών δεν μπορεί να μην απαντηθούν πολιτικά με τη θωράκιση της λειτουργίας της Βουλής, έστω αντιγράφοντας και εφαρμόζοντας τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και οι γνωστοί θρασύδειλοι ίσως έτσι τον σεβαστούν.

Εκτός των άλλων, η διαρκής αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας των θεσμών, ακόμη και εντός Βουλής, με την ωμή απειλή πολιτικής εμπλοκής στο έργο της Δικαιοσύνης και της ανάσυρσης μιας υπόθεσης που αρχειοθετήθηκε, είναι ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία μας και δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη.

Τα όσα παρακολουθούμε καθιστούν επιπλέον αναγκαίο τον ταχύ καταλογισμό ευθυνών όσων εμπλέκονται και όσων σιγοντάρουν τη σκευωρία Νονartis, που διέσυρε 10 πολιτικά πρόσωπα με στόχο την πολιτική και ηθική εξόντωσή τους, ενώ συνεχίζεται να παραβιάζεται διαρκώς το τεκμήριο αθωότητάς τους.

Σχετικά Άρθρα