ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απευθείας εκλογή ηγεσίας- Κίνηση κατευνασμού στο τραπέζι της Κουμουνδούρου

 ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απευθείας εκλογή ηγεσίας- Κίνηση κατευνασμού στο τραπέζι της Κουμουνδούρου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή της ηγεσίας (πρόεδρος και μέλη της Κ.Ε) από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν, αναμφίβολα, κίνηση που μπορεί, υπο προϋποθέσεις, να αποδειχθεί “game changer” για την μετάβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ευρύχωρο πλαίσιο της ευρωπαϊκής (αριστερής) σοσιαλδημοκρατίας.

Ωστόσο, προκάλεσε και προκαλεί έντονες αμφισβητήσεις από την “Ομπρέλα” και άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά έχουν ήδη εκφράσει με ρητό τρόπο την αντίθεσή τους. Αν και διαπιστώνεται πως η αμφισβήτηση εκδηλώνεται πιο εμφατικά ως προς το θέμα της εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό πως με αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση, δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό το κείμενο συμβολής της “Ομπρέλας” ενόψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος.

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας και Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι “Η κατάσταση και η λειτουργία του Κόμματος δεν είναι καλή. Επείγει η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία”.

Αναφορικά με τη “αιφνιδιαστική” – όπως χαρακτηρίζεται στο κείμενο- πρόταση Τσίπρα, εκφράζουν με εμφατικό τρόπο την αντίθεσή τους, σημειώνοντας πως “ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!! Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο”.

Η αντίδραση εκδηλώνεται με το επιχείρημα πως με την απευθείας εκλογής των μελών της Κ.Ε, πέραν του ότι, όπως λέγεται, υπονομεύεται η συνοχή και η ενότητα προς τις εκλογές, επισημαίνεται πως με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν προβάδισμα αναγνωρίσιμα στελέχη, με μεγάλη μιντιακή προβολή, σε βάρος των “μυρμηγκιών”, δηλαδή των εργατικών, έμπειρων και χρήσιμων στελεχών, κυρίως από την περιφέρεια.

Ως προς αυτό, οι πληροφορίες του Libre αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις και μελετά και ο ίδιος μια πρόταση που θα υπερβαίνει αυτές τις ενστάσεις και θα καταστήσει την διαδικασία απευθείας εκλογής απολύτως αντιπροσωπευτική και πιό δίκαια.

Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η εκλογή των μελών της Κ.Ε να διεξαχθεί με τρόπο που να αντιπροσωπεύεται η περιφέρεια και τα τοπικά στελέχη με αυτόνομο τρόπο και να μην μπαίνουν στον ανταγωνισμό με τα πιο προβεβλημένα. Να αποκτήσει, για παράδειγμα, η Κρήτη ή η Θεσσαλονίκη την εκπροσώπηση που της αναλογεί στην απευθείας εκλεγόμενη Κ.Ε, ανάλογα με τα μέλη του κόμματος που θα έχουν εγγραφεί σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης, απαντώντας στις ενστάσεις σχετικά με το ρίσκο που αναλαμβάνει η ηγεσία να αντιπαρατεθεί η προσέλευση εκλογέων σε αυτή την διπλή διαδικασία με εκείνη στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ, ή παλαιότερα της Ν.Δ, επισημαίνεται πως η επιλογή που γίνεται είναι πιο δημοκρατική και ουσιαστική: θα ψηφίσουν, δηλαδή, όσοι και όσες εγγραφούν μέλη του κόμματος (πιθανώς μέχρι και την τελευταία στιγμή) και όχι “φίλοι”, άτομα, δηλαδή, που καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο αποκτούν δικαίωμα ψήφου, ακόμα κι αν δεν διέθεταν καμία σχέση με το κόμμα, ή δεν προτίθενται να έχουν σχέση με αυτό στο μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας το επισήμανε, άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του πως δεν είναι σωστό να επιλέγουν την ηγεσία ενός κόμματος ψηφοφόροι άλλων κομμάτων που δρουν είτε αυτόνομα, είτε, ακόμα περισσότερο, οργανωμένα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Στόχος, βεβαίως, θα είναι όσοι και όσες εκτεθούν στην διαδικασία για να εκλεγούν στην Κ.Ε -και κυρίως οι βουλευτές- να σπεύσουν να εγγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, κάτι που θεωρείται εφικτό και μπορεί να συγκροτήσει ένα εκλεκτορικό σώμα μελών που μπορεί να φτάσει και τις 100.000. Ούτως ή άλλως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα που θα συσπειρώσει την κομματική βάση και θα δημιουργήσει εντυπώσεις πολιτικής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τροχιά εξουσίας.

Σχετικά Άρθρα