Συναγερμός στο Μαξίμου από τη Metron Analysis – Αλλάζει το πολιτικό μίγμα, διαρκής φθορά από τη διαχείριση πανδημίας και οικονομία

 Συναγερμός στο Μαξίμου από τη Metron Analysis – Αλλάζει το πολιτικό μίγμα, διαρκής φθορά από τη διαχείριση πανδημίας και οικονομία

Αν αύριο γίνονταν εκλογές η αυτοδυναμία της ΝΔ θα ροκανιζόταν… από το ΠΑΣΟΚ έδειξε η χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση της Μetron Analysis που παρουσίασε το MEGA. Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα πλησιάζει το 38% , το κατώφλι της αυτοδυναμίας, που δίνει ο νόμος της ενισχυμένης αναλογικής των δεύτερων εκλογών, αλλά μένει στο 36% καθώς κόβει την φόρα στο κέντρο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανεβαίνει στο 18,5% από 8,1% που έλαβε τον Ιούλιο του 2019.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στο Μαξίμου, όπως έχει επισημάνει προ εβδομάδων το libre.gr, έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός εδώ και μέρες καθώς οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειες για τη ΝΔ στην μάχη της επικράτησης στους κεντρώους ψηφοφόρους. Στην δημοσκόπηση της Μetron η ΝΔ εμφανίζει μόλις 60% συσπείρωση στους κεντρώους ψηφοφόρους της, ενώ την ίδια ώρα η συσπείρωσή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους υπολογίζεται στο 91%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κάτω από 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, τρίτος πόλος το ΚΙΝΑΛ – Συσπειρώνει το… ένστικτο εκλογών

Ενδιαφέρον ως προς την παραπάνω ανάλυση είναι και το εύρημα ότι η δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκροτείται πλέον σε ποσοστό 27,8% από κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και σε 29,5% από τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κεντρώους. Το μίγμα δηλαδή βάσει της εν λόγω δημοσκόπησης άλλαξε.

  • «Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ακροατήριο με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύναψε ένα συμβόλαιο αλήθειας στις προηγούμενες εκλογές, αυτούς δηλαδή που απεχθάνονται τον λαϊκισμό και προκρίνουν την αξιόπιστη διαχείριση» περιέγραφε στενός συνομιλητής του Πρωθυπουργού τους πολιτικούς στόχους για την επανακατάληψη του κέντρου.

Ψυχραιμότερες φωνές εντός του Μαξίμου παρέθεταν την ερμηνεία ότι «ο Ανδρουλάκης δοξάζεται κρυπτόμενος ως τώρα με γενικόλογες προτάσεις και απουσία από το δημόσιο κάδρο, κάτι που προφανώς η ΝΔ θα επιδιώξει να αλλάξει αυξάνοντας τις προκλήσεις που θα του απευθύνονται στο εξής για να εκτεθεί και να πιάσει στα χέρια του καυτές πατάτες, αλλά δεν θα ανέβει πάνω από το 12-13% όταν τα εκλογικά διλήμματα θα τεθούν».

Μάλιστα εκτιμούν ότι ο new kid on the block, όπως αποκάλεσε το Νίκο Ανδρουλάκη ο επικοινωνιολόγος Λούλης, «θα είναι το κακό όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που θα γίνουν εκλογές στη βάση. Θα γίνει αναπόφευκτα η σύγκριση της προσέλευσης ψηφοφόρων» έλεγαν δηκτικά.

  • Ως τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου η κυβέρνηση επαναπαυόταν στις δάφνες της με το επιχείρημα ότι «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάνε εν μέσω ακραίων δυσκολιών για την κυβέρνηση όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας». Πλέον η φθορά της εξουσίας είναι αντιληπτή.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση κρίνεται αρνητικά από το 56%. Στο μέτωπο της οικονομίας το 61% έχει επίσης αρνητική αξιολόγηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Παναγιώτης Δρίβας