• 13 Μαΐου, 2021

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για τον Λαγό: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης-Σχεδίαζε να διαφύγει στη Νορβηγία

 Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για τον Λαγό: Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης-Σχεδίαζε να διαφύγει στη Νορβηγία

Την άρση ασυλίας του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γιάννη Λαγού, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Έχουν περάσει, άλλωστε, σχεδόν εφτά μήνες μετά την ιστορική απόφαση για καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και πως συνελήφθη στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες -όπως μετέδωσε πρώτη η ανταποκρίτρια του Open Μαρία Ψαρρά- αναφέρουν πως ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Νορβηγία με προφανή στόχο να διαφύγει της σύλληψης από τις ελληνικές αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Λαγός έχει επαφές με πυρήνες ακροδεξιών -μεταξύ των οποίων φανατικοί οπαδοί του δολοφόνου Μπρέϊβικ- προκειμένου να τον βοηθήσουν ώστε στη συνέχεια να διαφύγει πιθανώς σε άλλη χώρα χωρίς δικαστική συνδρομή με την Ελλάδα.

Η πληροφορία έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δεν είναι, όμως, γνωστό εάν έχει ληφθεί η σχετική μέριμνα ώστε σε συνεργασία με την Europol να συλληφθεί άμεσα ο χρυσαυγίτης καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση και να εκδοθεί στην Ελλάδα. Είναι σαφές πως η ηγεσία του υπουργείου θα ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο καθώς θα αποτελούσε τεράστιο επιχειρησιακό και πολιτικό φιάσκο μετά την απόδραση του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος παραμένει άφαντος εδώ και έξι μήνες.

Πελώνη: Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες

Για την υπόθεση του Γιάννη Λαγού και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας τοποθετήθηκε η Αριστοτελία Πελώνη. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ότι « έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Διαβιβάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η απόφαση για τον Ιωάννη Λαγό | ΣΚΑΪ

Η απόφαση του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της άρσης ασυλίας με 658 «ναι» σε σύνολο 693 ψηφισάντων. Όπως έγινε γνωστό 25 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ δέκα απείχαν από την μυστική ψηφοφορία.

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ενημερώσει τις ελληνικές δικαστικές αρχές και από εκεί και πέρα η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν το πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος διέρρεε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που του προσφέρει άσυλο.

Χθες, άλλωστε, το OPEN TV σε ρεπορτάζ του, παρουσίασε φωτογραφία που δείχνει τον Γιάννη Λαγό να εμφανίζεται στο κέντρο covid της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες και να υποβάλλεται σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το εξωτερικό. Πληροφορίες που μετέδωσε το κανάλι ανέφεραν ότι την Μεγάλη Τετάρτη θα αναχωρήσει για τη Νορβηγία.

Χρυσή Αυγή : Άφαντος ο Χρήστος Παππάς – Έρευνες για τον εντοπισμό του - ΤΑ  ΝΕΑ
Άφαντος παραμένει εδώ και έξι μήνες ο Χρήστος Παππάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική απόφαση, μήνυμα Δημοκρατίας

Την συντριπτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισαν με ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αποτελεί πρόκληση για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί και ο έτερος καταζητούμενος, Χρήστος Παππάς.

Η ανακοίνωση

Ιστορική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με το συντριπτικό αποτέλεσμα των 658 ψήφων υπέρ της άρσης ασυλίας, 25 κατά και 10 παρόντες σε σύνολο 693 ψήφων. Ο Γιάννης Λαγός είναι καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 χρόνων και οκτώ μηνών από τις 7 Οκτωβρίου 2020, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για την εγκληματική δράση του στη χώρα μας, η οποία αφορά δολοφονίες, βαριές σωματικές βλάβες κλπ.

Η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί και μήνυμα δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, ανοίγει τον δρόμο για να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές ο καταδικασμένος από την Ελληνική Δικαιοσύνη Γιάννης Λαγός, με την βαρύτερη από τις ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, η οποία εξελέγη με τον μανδύα του κόμματος, παρότι επίσημα σήμερα χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση. Κλείνει έτσι μια μαύρη σελίδα της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας για ένα μόρφωμα που κατάφερε να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή εν μέσω Μνημονίων.

Μετά την ψηφοφορία, η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα οι αρμόδιες Αρχές, πρέπει να φροντίσουν γρήγορα ώστε να εκδοθεί Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προκειμένου να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Επισημαίνεται βεβαίως, ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία έλαβε χώρα έξι και πλέον μήνες μετά την καταδίκη του νεοναζί Ευρωβουλευτή στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι προς τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη[2], βασικός λόγος γι’ αυτή την καθυστέρηση ήταν ότι το επίσημο αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση έφτασε στις Βρυξέλλες συνοδευόμενο από 2.000 σελίδες δικογραφίας στα ελληνικά, οι οποίες, όπως είναι αυτονόητο, έπρεπε να μεταφραστούν από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια πρόκληση για το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις έρευνές της για να εντοπιστεί και ο άλλος καταζητούμενος από τις Ελληνικές Αρχές, ο Χρήστος Παππάς, του οποίου τα ίχνη και με ευθύνη εκπροσώπων δημοσίων αρχών, χάθηκαν λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλενα Κουντουρά

Με πληροφορίες από την efsyn.gr