Συναγερμός για Αττική, νησιά – Γιατί υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, μεγαλώνει η λίστα με νέους στις ΜΕΘ – Βέβαιη η λήψη μέτρων

 Συναγερμός για Αττική, νησιά – Γιατί υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, μεγαλώνει η λίστα με νέους στις ΜΕΘ – Βέβαιη η λήψη μέτρων

Τρία άκρως ανησυχητικά επίπεδα αφορούν οι εξελίξεις της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες χτυπούν συναγερμό, για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, για το πρόβλημα ιχνηλάτησης στα νησιά και το γεγονός ότι άρχισε να πέφτει ο μέσος όρος των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Μάλιστα τώρα γίνεται λόγος για νέα μέτρα και μάλιστα στο τέλος της εβδομάδας.

Καταρχάς ανησυχία υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έπειτα από το νέο “άλμα” που καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα και την “έκρηξη” στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 196 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 26 είναι εισαγόμενα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ότι μόνο στην Αττική καταγράφηκαν 82 κρούσματα, από τα οποία τα 10 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν χθες, σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, το 6,3% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες έως 17 ετών και το 38,8% ηλικίες έως 39 ετών.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, και ιδίως νησιά δημοφιλή τουριστικά ή κοσμικά. Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος,

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Και συνέχισε: «Η κινητικότητα πληθυσμού σχετίζεται με την έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα, συνωστισμός. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα από ότι είχαμε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ίσως να αυξηθούν και τα μέτρα, γιατί έρχεται ο Δεκαπενταύγουστος που είναι η πιο κρίσιμη περίοδος, καμπή του καλοκαιριού», ανέφερε χθες στο Θέμα 104.6 ο Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Αν δεν προσέξουμε και δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα, πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό το λέμε εδώ και αρκετό καιρό και δυστυχώς φαίνεται πως επαληθευόμαστε. Νομίζω ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα και εμείς να προσέχουμε» εκτίμησε ο κ. Λαζανάς, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, «ενδεχομένως αυτά τα μέτρα πρέπει να γίνουν καθολικά για τη χώρα και πρέπει να είμαστε λίγο πιο μπροστά, δηλαδή να μην περιμένουμε να εμφανιστούν τα κρούσματα και μετά να πάρουμε μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν θα έρθει ο Δεκαπενταύγουστος και θα έχουμε ξεχυθεί -και δεν είμαι σίγουρος ότι παρότι υπάρχει απαγόρευση για τις λιτανείες ότι αυτό θα τηρηθεί- και δεν θα γίνουν κρυφά πανηγύρια και δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις και γιορτές» περιέγραψε ο κ. Λαζανάς και πρότεινε «αυτό το ωράριο (του τοπικού lockdown) πρέπει να γενικευθεί και σε άλλες περιοχές».

Τεστ στην Αίγινα

Τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19, σε δομές της Αίγινας, θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στο νησί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, θα προβούν στη λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ειδικότερα, θα διενεργηθούν έλεγχοι στο προσωπικό, καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «’Αγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας.

«Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί, αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο, που είμαστε στην καρδιά της τουριστικής κίνησης, είναι η ενίσχυση της πρόληψης σε δομές υψηλής επικινδυνότητας, που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς» τονίζει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των πολιτών, αλλά και ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος» προσθέτει και διαβεβαιώνει: «Θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, συντρέχοντας με εξειδικευμένο και στοχευμένο τρόπο την εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας και την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας».

Πρόβλημα ιχνηλάτησης στα νησιά

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορονοϊού ανάμεσα σε νέους ανθρώπους ή επισκέπτες στα νησιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, κάποιοι νέοι που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή κάποιον πυρετό, βήχα ή πονοκέφαλο δεν αποφασίζουν να πάνε στο τοπικό ιατρείο, αλλά παίρνουν το αεροπλάνο ή το πλοίο και επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο ΕΟΔΥ στη διαδικασία της ιχνηλάτησης διαπίστωσε ότι από την περιοχή της Πάρου – Αντιπάρου για παράδειγμα, δύο νέοι ήρθαν σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό κι ένας πήγε στη Μύκονο κι επίσης βγήκε θετικός. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί σε αυτά τα νησιά.

Αυτός φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που ελήφθησαν μέτρα και για τα συγκεκριμένα νησιά, αν και σε γενικές γραμμές τα έχουν πάει καλά. Στην Αντίπαρο, όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ, υπήρχε μια πρόταση προς τον κ. Χαρδαλιά να φορούν μάσκα όλοι και στους εξωτερικούς χώρους. Η κυβέρνηση έκρινε ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τους νέους

Να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και «να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό» καλεί τους πολίτες ο ΙΣΑ για το ζήτημα του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση, «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί.

Ειδικότερα:

– Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.

– Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

– Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

– Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)

– Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες, χερούλια, ΑΤΜ κ.τ.λ.)

– Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχή με το εσωτερικό του αγκώνα.

– Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.