Σκηνικό “ρήξης” στη συνομιλία Μητσοτάκη με Τσίπρα – Τι εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντά το Μαξίμου

 Σκηνικό “ρήξης” στη συνομιλία Μητσοτάκη με Τσίπρα – Τι εξόργισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντά το Μαξίμου

Η χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά, δεν πήγε καλά. Μια επικοινωνία που ήλθε ως συνέχεια του πρόσφατου ραντεβού των δύο ανδρών, για το οποίο διατυπώθηκαν πολλά και με μεγάλες προσδοκίες.

Για τα χθεσινά ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικού Αρχηγών κατέφυγε σε μία κατά μόνας και μάλλον επιδερμική ενημέρωση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από το συνομιλητή του να σταματήσει να διαρρέει «ανυπόστατα επιχειρήματα», όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων. Και όχι μόνο να το ζητά, αλλά να το δημοσιοποιεί κιόλας, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία – απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το πρωθυπουργικό Μέγαρο έμεινε συνεπές στην απόφαση που εξ αρχής είχε πάρει, να κάνει δηλαδή ΜΙΑ ανακοίνωση που να αφορά την επικοινωνία Μητσοτάκη με όλους του αρχηγούς, γενικόλογη και χωρίς λεπτομέρειες. Ακόμη και υπ’ αυτές τις συνθήκες πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης έβρισκε την ευκαιρία να περάσει το μήνυμα ότι σταθερή επιδίωξή του είναι «η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

“Το εννοούσε ή ήταν μια φράση προς λαϊκή κατανάλωση;” είναι το ερώτημα που τίθεται φυσικά και δεν γίνεται να απαντηθεί μόνο από τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε ωστόσο η αντιπολίτευση –και όχι μόνον ο Α. Τσίπρας– από τα τα χθεσινά τηλεφωνήματα ήταν αρνητικές.

Για να μπούμε στην ουσία όμως των θέσεων του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως επιμένει σε μια …ανδρεοπαπανδρεϊκή παράδοση στα ελληνοτουρκικά θα έλεγε κανείς. Χωρίς δισταγμούς και παρεκκλίσεις, παρά, σημειωτέον, τη διαφορετική στάση που κρατούν στο κόμμα του οι «53» αλλά και άλλες προσωπικότητες από το χώρο της κεντροαριστεράς που προσήλθαν τελευταία στην κοινή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ξεκινώντας από τη θέση – αξίωμα ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να μην στέλνει, ιδίως στην κρίσιμη τούτη συγκυρία, αντιφατικά μηνύματα «τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει αυτό που εγράφη πιο πάνω, δηλαδή ότι, τάχα, οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» εμποδίζονται από το θόρυβο των πλοίων που παραπλέουν.

Η ουσία είναι άλλη, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα –και την είπε σκληρά: «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας». Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης επιμένει εξάλλου στο πώς μπλοκαρίστηκε αντίστοιχη επιχείρηση τουρκικού ερευνητικού σκάφους το 2018, από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», σε μια επιχείρηση, πάντως, που είχε κάποιες ομοιότητες αλλά και αρκετές διαφορές, όπως σημειώνουν κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Με τον Α. Τσίπρα να προτείνει στο συνομιλητή του δύο «εργαλεία»:

  • Έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πηγαίνοντας έτσι ένα βήμα πιο πέρα από την απόφαση της κυβέρνησης για σύγκληση Συμβουλίου ΥΠΕΞ της Ε.Ε..
  • Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, πρόταση που από καιρό ζητά και η Φώφη Γεννηματά.

Εν κατακλείδι, «τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δήλωση που δεν έκανε χαρούμενους τους ενοίκους του Μ. Μαξίμου -όχι πως έπεσαν κι απ’ τα σύννεφα πάντως-, ιδίως για το σημείο εκείνο των ερευνών του «Ορούτς Ρέις». Σε μια επιλεκτική διαρροή, συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη εγκαλούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για μη τήρηση του off the record. Διαρροή μη κατανοητή ωστόσο, στο βαθμό που αυτό το οποίο ειπώθηκε από τον Α. Τσίπρα για την κυβερνητική επιχειρηματολογία σχετικά με το αν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες ή όχι, είχε διατυπωθεί και από, λίγα, μέσα ενημέρωσης -και το libre.gr – ένα 24ωρο πριν.

Σε απάντηση όμως της δήλωσης Τσίπρα, «όσο πιο πολύ σέβονται οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τη συζήτηση, τόσο πιο ουσιαστικός θα είναι ο διάλογος του κ. Μητσοτάκη μαζί τους», διέρρεαν συνεργάτες του, μια διαρροή στην οποία δεν θέλησε να δώσει συνέχεια η Κουμουνδούρου…

Νίκος Παπαδημητρίου