• 18 Απριλίου, 2021

Σύγκρουση για το άνοιγμα – Δερμιτζάκης : “Βγάλτε τον κόσμο έξω” – Σαρηγιάννης: “Αν συμβεί αυτό θα καταρρεύσουν όλα”

 Σύγκρουση για το άνοιγμα – Δερμιτζάκης : “Βγάλτε τον κόσμο έξω” – Σαρηγιάννης: “Αν συμβεί αυτό θα καταρρεύσουν όλα”

Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται σκληρά από το τρίτο κύμα κοροναϊού και το ΕΣΥ καταρρέει ξεκίνησε από την κυβέρνηση συζήτηση για άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων της Οικονομίας, για την οποία άλλοι επιστήμονες συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν κάθετα!

  Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε να εξέλθει ο κόσμος σε χώρους καλά αεριζόμενους και να ανασταλούν όλοι οι περιορισμοί μετακινήσεων και άθλησης ώστε όλοι να βγουν από το σπίτι όπου συνεχίζεται επιθετική η ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

ΕΣΤΙΑ: Μυστικό Δείπνο Μητσοτάκη παρουσία Αλαφούζου- Tι είπε για πρόωρες κάλπες και γιατί αποκάλεσε “πελάτη” τον Τσίπρα

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω η σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος, βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ) ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα.

Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο.

Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα!

Δε βλέπω άλλη λύση»

Ωστόσο, μιλώντας στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, έκανε δραματικές προβλέψεις ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς προς το τέλος του μήνα».

Βάσει αυτών των στοιχείων, οποιοδήποτε άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων φαντάζει δύσκολο και σίγουρα θα πάει πίσω, αφού η «συζήτηση για το άνοιγμα είναι θετική αλλά είναι λάθος, με την αίσθηση ότι θα είναι όλα καλά. Δεν είναι όλα καλά».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι η λύση για να βγούμε από την πανδημία είναι τριπλή και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σοβαρή εφαρμογή των μέτρων «όπως τον Απρίλιο του 2020».

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα επάνδρωσης του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς.

«Θα έπρεπε να έχουν ήδη εμφανιστεί γιατροί. Είμαστε σε πόλεμο, είναι η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί.

Κατηγορηματικά αρνητικός παρέμεινε για οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριοτήτων, αφού μια τέτοια κίνηση θα φέρει έκρηξη κρουσμάτων και είναι πρακτικό αδύνατο να συμβεί αυτό καθώς όλα θα καταρρεύσουν

«Θα έχουμε επιβάρυνση. Αν συμβεί αυτό, θα καταρρεύσουν όλα», κατέληξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.