Συγκλονίζουν οι διασώστες του 36χρονου στην Εύβοια: Είχαμε προετοιμαστεί για τα χειρότερα – Πώς κρύφτηκε κάτω από βράχο και κατάφερε να επιβιώσει

 Συγκλονίζουν οι διασώστες του 36χρονου στην Εύβοια: Είχαμε προετοιμαστεί για τα χειρότερα – Πώς κρύφτηκε κάτω από βράχο και κατάφερε να επιβιώσει

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι έμπειροι διασώστες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ όταν είδαν μπροστά τους τον 36χρονο που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης όταν και ξέσπασε η σφοδρή καταιγίδα που τον εγκλώβισε σε μεγάλο υψόμετρο του όρους Δίρφυς στην Εύβοια. Κατάφερε να επιβιώσει φορώντας μόνο ένα φούτερ και ένα σορτς, ενώ για να γλιτώσει από τους κεραυνούς και την κακοκαιρία κρύφτηκε σε μία τρύπα κάτω από έναν βράχο.

Από τη Νέα Μάκρη πήγε στη Χιλιαδού για μπάνιο

Ο 36χρονος είναι κάτοικος Νέας Μάκρης και όπως είπε στους διασώστες είχε πάει για μπάνιο από το πρωί της Τετάρτης στην περίφημη παραλία της Χιλιαδούς. Στον γυρισμό ανεβαίνοντας τη Δίρφυ αποφάσισε να κάνει έναν περίπατο. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά και αυτό ήταν ένας βασικός παράγοντας για να μείνει ψύχραιμος. Γνώρισε τα κατατόπια αλλά αιφνιδιάστηκε από τη σφοδρότητα και την ταχύτητα εκδήλωσης της καταιγίδας.

Κατέβηκε από ρέματα

Μίλησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του και της είπε πως θα πάει στο καταφύγιο και αυτό ήταν όλο. Αναζητούνταν για περισσότερο από 12 ώρες. Κατάφερε να περπατήσει για πολλές ώρες μέσα από ρέματα και δύσκολες περιοχές και έφτασε στο χωριό Λούτσα στα 260 μέτρα υψόμετρο όπου έκπληκτοι οι κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές δίνοντας τέλος στις έρευνες αλλά και στην αγωνία των γονιών του που κόντευαν να τρελαθούν.

Δεν το είχαμε ζήσει ούτε στην καρδιά του χειμώνα

«Τέλος καλό όλα καλά αλλά θέλω να είμαι και ειλικρινής. Είχαμε προετοιμαστεί για τα χειρότερα μετά από τις άκαρπες έρευνες και έχοντας ζήσει τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Ειλικρινά σας λέω πως τόσα χρόνια που βρίσκομαι εδώ στην περιοχή τέτοιο πράγμα σε ένταση και σε ταχύτητα δεν το είχαμε ζήσει ούτε στην καρδιά του χειμώνα. Έριχνε πολύ νερό, με αέρα 11 μποφόρ και μηδενική ορατότητα. Ήταν φοβερές οι συνθήκες. Μάλιστα λόγω της έντασης των φαινομένων και για την ασφάλεια των ανδρών της ΕΜΑΚ οι έρευνες σταμάτησαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως και τη συνδρομή ελικοπτέρου», είπε στο ethnos.gr ο πυρονόμος Σπύρος Ραπτάκης ο οποίος παράλληλα είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίρφυς Μεσσαπίων καθώς και Πρόεδρος του Συλλόγου Πυροπροστασίας Ψαχνών. Γνωρίζει την περιοχή και έχει μεγάλη εμπειρία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

«Με σορτς και φούτερ»

Αυτό όμως που εξέπληξε ακόμα και τον αρχηγό της πυροσβεστικής στην Εύβοια Περικλή Κουλκουβίνη ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών, ήταν το γεγονός πως ο 36χρονος κατάφερε να επιβιώσει φορώντας ελαφρύ ρουχισμό που έφερε μετά το μπάνιο του στη Χιλιαδού. «Ήταν θαύμα που επιβίωσε καθώς φορούσε μόνο ένα φούτερ κι ένα σορτς πέρασε μέσα σε αυτή την καταιγίδα. Στο καταφύγιο είχε 6 βαθμούς Κελσίου και στα σημεία που κινήθηκε η θερμοκρασία ήταν γύρω στο μηδέν. Ευτυχώς, είχε γνώσεις και ήξερε πως δεν έπρεπε να μείνει κάτω από δέντρα που τραβάνε τους κεραυνούς. Χώθηκε σε μία τρύπα μέχρι να περάσει η μπόρα», είπε στο ethnos.gr ο Περικλής Κουλκουβίνης.

«Τον γλίτωσε ένας βράχος»

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το πως κατάφερε να επιβιώσει την ώρα που έπεφταν χιλιάδες κεραυνοί γύρω του. Προφανώς, ο 36χρονος είχε εμπειρία και γνώριζε πως δεν έπρεπε να προστατευτεί κάτω από δέντρο όπως και έκανε: «Μας είπε πως βρήκε έναν μεγάλο βράχο που κάτω είχε μία τρύπα. Κάτω από εκεί προστατεύτηκε από τους κεραυνούς. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά».

«Άκουγε αλλά δεν έβλεπε το ελικόπτερο»

Ο 36χρονος άκουγε το ελικόπτερο που τον αναζητούσε αλλά δεν υπήρχε οπτική επαφή καθώς η νέφωση ήταν ακόμα πυκνή: «Οταν ξημέρωσε άκουγε το ελικόπτερο. Όταν διαπίστωσε πως δεν υπάρχει οπτική επαφή άρχισε να κατεβαίνει μέσα από ρέματα και φαράγγια μέχρι που έφτασε στο χωριό Λούτσα, αλλά από εκεί που πήγε δεν υπήρχαν δρόμοι και μονοπάτια και πρέπει να ταλαιπωρήθηκε πολύ».

Πήγαν να τρελαθούν οι γονείς του

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ο 36χρονος συνάντησε τους γονείς του και μαζί πήραν το δρόμο της επιστροφής για τη Νέα Μάκρη αφού προηγουμένως προβεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

πηγή: Ethnos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος