• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Στη Ντόχα του Κατάρ η Ιταλική πρεσβεία του Αφγανιστάν

 Στη Ντόχα του Κατάρ η Ιταλική πρεσβεία του Αφγανιστάν

Η Ιταλία σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν στην Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε μια τελευταία ένδειξη ότι δυτικοί διπλωμάτες εγκαθίστανται οριστικά έξω από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Όπως είχε διαφανεί οι δυτικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκλεισαν τις αποστολές τους στην Καμπούλ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κράτος του Κόλπου ως υπεράκτιο κόμβο για τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Αφγανιστάν.

Πολλοί διπλωμάτες μεταφέρθηκαν στο κράτος του Κόλπου, το οποίο φιλοξένησε το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν από το 2013, μετά την εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ρωσία και η Τουρκία κράτησαν τις πρεσβείες τους στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, αυξάνοντας τις ευκαιρίες τους να επηρεάσουν άμεσα μια νέα κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης.

«Θα συναντηθώ σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών γιατί σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία που είχαμε στην Καμπούλ στη Ντόχα», δήλωσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος μίλησε με βιντεοκλήση από τη Ντόχα σε επιχειρηματίες και πολιτικούς. σε επιχειρηματικό συνέδριο στη λίμνη Κόμο.

«Το Κατάρ έχει γίνει το κέντρο των διπλωματικών σχέσεων σε σχέση με αυτήν την αφγανική κυβέρνηση που σχηματίζεται», δήλωσε ο Ντι Μάιο.