Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής λίγο πριν την ανακοίνωση της κυβερνητικής παρέμβασης

 Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής λίγο πριν την ανακοίνωση της κυβερνητικής παρέμβασης

Η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τα νέα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο σημείωναν με νόημα ότι «ο κ. Τσίπρας, όπως έχει κάνει σε όλη την πολιτική του πορεία, επενδύει στις κρίσεις λαϊκίζοντας και λέγοντας ψέματα και ανακρίβειες».

Της Άννας Καραβοκύρη

«Κάθε φορά που η Κυβέρνηση δημιουργεί νέες δυνατότητες και προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, ο κ. Τσίπρας χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του» σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Σημείωναν δε ότι είναι δικαιολογημένη η «αμηχανία» που υπάρχει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των πρόσθετων μέτρων στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση και προεξοφλούσαν πως « ό,τι κι αν ανακοινωθεί ο κ. Τσίπρας θα ισχυριστεί πως εκείνος θα έκανε πολύ περισσότερα».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η «ρήτρα Μητσοτάκη» όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ψηφιστεί και ίσχυε και καθ’ όλη την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν Πρωθυπουργός της χώρας τονίζοντας πως με νόημα πως αν επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να την έχει καταργήσει κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία» υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση. Μάλιστα, σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή χθες, η οποία προβλέπει την αναστολή πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου κριθεί δικαστικά η νομιμότητα της, πηγές από την κυβέρνηση σχολίαζαν ότι με την κίνηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και επιχειρεί να αναβιώσει ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω».

Σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η Ελλάδα να είναι χειρότερη και ακριβότερη χώρα όσον αφορά την τιμή της ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνει ότι τον Μάρτιο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στα 0,236 ευρώ ανά KWh, όταν στην Ευρωζώνη ήταν στα 0,255 ευρώ ανά KWh, στην Ισπανία στα 0,384 ευρώ ανά KWh και στην Πορτογαλία στα 0,245 ευρώ ανά KWh.

« Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται σε κενό, σε όλα τα μεγάλα θέματα. Πάντα  μακριά από την εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα» σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

Παναγιώτης Δρίβας