Σύγκρουση για το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή -“Επικοινωνιακό πυροτέχνημα” -“Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται”

 Σύγκρουση για το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή -“Επικοινωνιακό πυροτέχνημα” -“Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται”

Πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν ανακοινώσεις προκάλεσε η κατάθεση του κατηγορητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες που αποδίδει στον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για “επικοινωνιακό πυροτέχνημα” ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως “η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο”.

Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Καραμανλή

Το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή αναφορικά με το έγκλημα στα Τέμπη, παρέδωσε στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη. Η ίδια τονίζει ότι οι κατηγορίες «κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».

Παράλληλα, η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος «για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης».

«Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή. Επιπλέον ζητούμε από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης», προσθέτει η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,

  1. αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα (θέση Ζάχαρη) είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, δεν προέβη σε οιαδήποτε ενέργεια, καίτοι όφειλε, για την αποκατάσταση της κομβικής σημασίας ζημίας αυτής. Όπως άλλωστε ρητώς αναφέρεται και στο «Πόρισμα Γεραπετρίτη», αν είχε αποκατασταθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα και ως εκ τούτου καθίσταται πρόδηλη και σαφής, η ουσιώδης παράλειψή του ως άνω Υπουργού.
  2. αν και γνώριζε την παύση από το 2020 της λειτουργίας του  δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου και ρύθμισης της κυκλοφορίας στην οδό Καρόλου (Αθήνα), ουδέν έπραξε για την επαναλειτουργία του που ήταν απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.
  3. αν και γνώριζε ότι το σύστημα επικοινωνίας GSM-R ήταν έτοιμο προς λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο 2022, ουδέποτε το έθεσε σε λειτουργία.
  4. δεν υλοποίησε/ολοκλήρωσε τη Σύμβαση 717/2014, με συνέπεια την μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, καθώς και του συστήματος ETCS ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ. Αντιθέτως δε, παρέτεινε για τρία (3) επιπλέον έτη την υλοποίηση της άνω σύμβασης, καίτοι γνώριζε ότι τούτο οδηγούσε αναπόδραστα στην καθυστέρηση ενεργοποίησης των προαναφερόμενων συστημάτων ασφάλειας.
  5. δεν θέσπισε νέους Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας, καίτοι όφειλε βάσει των οδηγιών 2016/797 και 2016/798, παραβιάζοντας έτσι τα άρθρα 59 και 60 του ν. 4632/2019.
  6. εξέδωσε στις 30-5-2022 Υπουργική Απόφαση με την οποία αυθαίρετα άλλαξε τις προϋποθέσεις για τη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη, καταργώντας το όριο ηλικίας, ως στοιχείο άμεσα συνδεόμενο με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας και του επιβατικού κοινού, γνωρίζοντας ότι τοποθετώντας παρανόμως τον εν λόγω Σταθμάρχη στη θέση αυτή, έθεσε σε άμεση διακινδύνευση τα έννομα αγαθά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των πολιτών.
  7. αν και γνώριζε ότι ήταν αναγκαία η υπηρεσία δύο σταθμαρχών  στους κεντρικούς σταθμούς, αποδέχθηκε τη λειτουργία αυτών μόνο με ένα σταθμάρχη.
  8. αγνόησε παντελώς την Εμπιστευτική Επιστολή που του απεστάλη  στις 6-9-2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. ΤΣΑΛΙΔΗ, με την οποία ο τελευταίος τον προειδοποιούσε με εμφατικό και σαφή τρόπο για το σύνολο των ανωτέρω ελλείψεων/καθυστερήσεων κλπ, επισημαίνοντας του τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».  
  9. αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συγκοινωνιών μέσων σταθερής ασφάλειας που περιέχονταν στις από 7-9-2021, 9-3-2022, και 1-11-2022 Εξώδικες Δηλώσεις – Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, των οποίων είχε λάβει προσωπικά ο ίδιος γνώση !
  10.  αγνόησε παντελώς τις σχετικές υποδείξεις του πορίσματος της Εθνικής Αρχής  Διαφάνειας, του οποίου είχε λάβει γνώση ήδη από τις 4-10-2021 .
  11.  παρότι ήταν άριστος γνώστης της ανωτέρω περιγραφομένης κατάστασης δεν προχώρησε, ως όφειλε, στη λήψη άμεσων διορθωτικών αποφάσεων-μέτρων, ώστε να υπάρχει ασφαλής λειτουργία του σιδηροδρόμου όπως:
  • Το κλείσιμο σταθμών για ενίσχυση κεντρικών σταθμών με πεπειραμένο προσωπικό.
  • Τη μείωση της επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών.
  • Τη μείωση των επιβατικών και εμπορευματικών δρομολογίων.

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Για απόπειρα μετατροπής ενός τραγικού γεγονότος σε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» κατηγορούν κυβερνητικές πηγές τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση κατηγορητηρίου που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση για το δυστύχημα των Τεμπών.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

«Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» προσθέτουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα για να διασώσει τον κ. Καραμανλή

Στην αντίδραση των κυβερνητικών πηγών, που προκάλεσε η παράδοση του «κατηγορητηρίου» του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, απάντησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω ανακοίνωσης.

«Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών.

Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση.

Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται.

Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο». Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία».

Νέα Αριστερά: Καλοδεχούμενη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή για Τέμπη

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει η Νέα Αριστερά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών «εφόσον κατατεθεί με συγκεκριμένες κατηγορίες». Όπως αναφέρει η βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «τα τελευταία νέα είναι ότι η Νέα Αριστερά παίρνει πρωτοβουλίες για τις αντιδημοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησης και καλεί τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης να τις στηρίξουν. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται και σε λίγο καιρό καταθέτουν αντίστοιχη πρόταση».

Ακολούθως η Πέτη Πέρκα προσθέτει ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι άλλαξαν τη «γραμμή» τους και συμφωνούν με ό,τι γράφει το πόρισμα της Νέας Αριστεράς, που μιλάει ξεκάθαρα για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς τονίζει στη συνέχεια πως «κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη, όπου αυτό που ζητάει είναι η άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Καραμανλή, με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή, για τέλεση ποινικών αδικημάτων δια παραλείψεως προκειμένου να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός».

Καταληκτικά η Πέτη Πέρκα καλεί σε ανάγνωση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία της Νέας Αριστεράς.

Σχετικά Άρθρα