Σουηδία: Υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις για το PKK για να αρθεί το βέτο Ερντογάν- Ξανά προκλητικά υπέρ της Άγκυρας ο Στόλτενμπεργκ

 Σουηδία: Υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις για το PKK για να αρθεί το βέτο Ερντογάν- Ξανά προκλητικά υπέρ της Άγκυρας ο Στόλτενμπεργκ

Joint press conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the Prime Minister of Sweden, Magdalena Andersson

Η Σουηδία αλλάζει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της και το νομικό πλαίσιο για εξαγωγές όπλων, προκειμένου να αποφύγει το τουρκικό βέτο στον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει από κοινού με τη Φινλανδία προς το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «σημαντικά βήματα» της Στοκχόλμης ενώπιον «θεμιτών» ανησυχιών της Άγκυρας.

Την επομένη της επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη στη Σουηδία από όπου και επανέλαβε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «το ταχύτερο δυνατόν».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά το μελλοντικό καθεστώς της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι είπαν η Σουηδή πρωθυπουργός και ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας φιλοξενήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στο Harpsund και είχε συνομιλίες με την Πρωθυπουργό Andersson, την Υπουργό Εξωτερικών Ann Linde και τον Υπουργό Άμυνας Peter Hulqvist. Συνάντησε επίσης ολόκληρη τη σουηδική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας και οι Σουηδοί ομόλογοί του συζήτησαν το θεμελιωδώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας που προέκυψε από τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις αποφάσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, περιγράφοντας αυτό ως «ένα ιστορικό βήμα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας». Είπε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία θα διευκολύνει τη στενότερη αμυντική συνεργασία των Σκανδιναβικών και της Βαλτικής, θα ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στον Ανώτερο Βορρά και θα ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια συνολικά.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι αυτός και το επιτελείο του παραμένουν σε στενή επαφή με όλα τα μέρη για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική ομάδα PKK και να σημειώσουν πρόοδο στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας το συντομότερο δυνατό. Χαιρέτισε την προθυμία της σουηδικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, επισημαίνοντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της Σουηδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το «νομικό πλαίσιο της Σουηδίας για τις εξαγωγές όπλων θα αντικατοπτρίζει το μελλοντικό τους καθεστώς ως μέλη του ΝΑΤΟ, με νέες δεσμεύσεις προς τους Συμμάχους». .

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι από την εφαρμογή της, η Σουηδία έχει λάβει διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία έχει εντείνει την παρουσία και τις ασκήσεις της στην περιοχή. Η Σουηδία φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή το BALTOPS 2022, τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 δυνάμεις από 14 Συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και οι δύο χώρες συμμετέχουν στην άσκηση Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ο Παπαδάκης