Σεπτέμβριος: Αγωνία για το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο – Ποιες δομές θα κλείσουν πρώτες στο κακό σενάριο

 Σεπτέμβριος: Αγωνία για το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο – Ποιες δομές θα κλείσουν πρώτες στο κακό σενάριο

O τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, έδωσε σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που συνολικά έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Και έτσι ο κρίσιμος Σεπτέμβριος ακολουθεί έναν ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικά Αύγουστο, ο οποίος αποτέλεσε με διαφορά τον πιο «βαρύ» μήνα από την εμφάνιση της πανδημίας.

Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ποντάροντας, τις προσεχείς εβδομάδες στο ότι θα αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ελήφθησαν αν και υπάρχει αυξημ΄λενη ετοιμότητα για νέα πιθανή άνοδο των κρουσμάτων, καθώς οι ειδικές συνθήκες που ακολουθούν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη μεγαλύτερη διασπορά.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε αυτόν τον συμπέρασμα:

α) την επιστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των εκδρομέων, καθώς υπάρχει κίνδυνος πολλοί, ακόμη και εν αγνοία τους, ως ασυμπτωματικοί, να μεταφέρουν τον ιό στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

β) την έναρξη των σχολείων, με τους αυτονόητους κινδύνους που ελλοχεύει

γ) την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και την επιστροφή στους κλειστούς χώρους, με ό,τι συνεπάγεται αυτή.

Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται η μεγάλη πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα στην Αττική εντοπίστηκαν τα 107 από τα 173 εγχώρια κρούσματα του ιού, αριθμός που δεν μπορεί παρά να σκορπά προβληματισμό για τη διασπορά στον πολυπληθέστερο νομό της Ελλάδας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δευτέρα είναι μέρα κατά την οποία γνωστοποιούνται λιγότερα κρούσματα, λόγω της υπολειτουργίας πολλών εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από την Αττική, στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων είναι οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μυτιλήνη, Κρήτη, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Ζάκυνθος και Κοζάνη, παρά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.

Η επιστροφή των εκδρομέων στις αστικές περιοχές, αναμένεται μεν να αποφορτίσει τις τουριστικές, όπως π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στις αστικές περιοχές.

Μεγάλη σημασία πάντως αποδίδουν οι ειδικοί στη συγκράτηση της διασποράς σε κέντρα φιλοξενίας ή απλώς συγχρωτισμού ηλικιωμένων. Από χθες μια ακόμα ειδική δομή που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στον Βύρωνα έχει τεθεί σε καραντίνα.

Σύψας: Έτοιμοι και για το κακό σενάριο

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοιού, είπε Νίκος Σύψας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θελήσει να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορονοιός θα κάνει,όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί.

Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοιός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο, ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Λοιμωξιολόγος δηλώνοντας πως το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε «πυριτιδαποθήκες» για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Άυγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Σχετικά Άρθρα