Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της ακρίβειας – Σε απεργιακό κλοιό η χώρα (εικόνες)

 Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της ακρίβειας – Σε απεργιακό κλοιό η χώρα (εικόνες)

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ που πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, συμμετέχοντας δυναμικά στις απεργιακές διαδηλώσεις κατά του κύματος ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μάλιστα, οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούν τους 10.000.

Με κεντρικό σύνθημα, «ο μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει» η Συνομοσπονδία διεκδικεί μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Ήδη, έχει κλείσει η Σταδίου λόγω της πορείας, ενώ οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ανεβαίνουν από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα.
Στην Κλαυθμώνος έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται τα σωματεία. Επίσης, κλειστές είναι οι Λεωφόροι Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Αμαλίας.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα μείνουν για 24 ώρες το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα τραμ και τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα τρένα του δικτύου του ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού.

Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας το προσωπικό θα κάνει στάση εργασίας.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Κανονικά οι αεροπορικές συγκοινωνίες

Αντίθετα, κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Το δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

Χωρίς Δακτύλιο την Τετάρτη

Δεν θα ισχύσει την Τετάρτη ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη σχετική απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στην απεργία συμμετοχή δήλωσαν επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νομαρχίες, δήμους και Πολεοδομία.

Τι ζητούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, «εδώ και 14 χρόνια οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική».

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2015-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Χρήστος Σταθόπουλος