Σε εργασιακά και ασφαλιστικό η μεγάλη πολιτική σύγκρουση- Ο νόμος του Ανδρέα και το σχέδιο Πισσαρίδη

 Σε εργασιακά και ασφαλιστικό η μεγάλη πολιτική σύγκρουση- Ο νόμος του Ανδρέα και το σχέδιο Πισσαρίδη

Πολιτικός “πόλεμος” αναμένεται σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεδομένων των προθέσεων που εκδήλωσε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η επιτροπή Πισσαρίδη. Οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δεν έχουν ακόμα εξειδικευθεί, ανοίγουν σκληρά πολιτικά μέτωπα, όπως φαίνεται και από τις πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των άλλων, όπως περιγράφει το news247.gr, είναι και ο εμβληματικός νόμος του Ανδρέα Παπανδρέου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες από το 1982.

Το Σάββατο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν τους επόμενους 12 μήνες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
Την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021. Προανήγγειλε το Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Παράλληλα, ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Ξεκινά και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460.000.000 σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Σε δημόσια διαβούλευση τα εργασιακά σε ένα μήνα -Δεν θα καταργηθεί το οκτάωρο
Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και τόνισε: «Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται, επιτέλους, κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτό που εισηγείται η επιτροπή Πισσαρίδη δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει αναδιανεμητικός. Αυτό που συζητάμε είναι σε ποιον βαθμό για τους νέους εργαζόμενους θα δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά, όπου οι επικουρικές θα τοκίζονται. Οι νέοι θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα ταμείο, έναν κουμπαρά, που θα τους προσφέρει ασφάλεια».
Πρόσθεσε, δε: «Εάν ρωτήσετε τους νέους, θα σας πουν ότι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη ποτέ και αυτό δημιουργεί ζήτημα για το ασφαλιστικό».

Ο νόμος Παπανδρέου

Αντικατάσταση του 1264/82, του νόμου της περιόδου της “Αλλαγής” για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Φέρνει νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα. Αλλαγές και στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στο news247.gr

Έναν από τους πλέον εμβληματικούς νόμους των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου προτίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τον νόμο 1264/82 που τιτλοφορήθηκε «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων», . Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που τον Ιούνιο του 1982 ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό και από την αριστερά,. Χαρακτηρίστηκε ως ένας «από τους πιο προοδευτικούς νόμους στην Ευρώπη». Από τότε έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αλλαγή του, συμπεριλαμβανομένων και τριών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας: Την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, του Κώστα Καραμανλή αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την εννοούσε με την αναφορά του που έκανε στην προχθεσινή του ομιλία στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την οποία «καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του προηγούμενου αιώνα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό». Αναφορά που σαφώς παραπέμπει στον 1264/82.

Η ίδια νομοθετική πρωτοβουλία όμως δεν θα αφορά μόνο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου». Είπε επίσης πως «μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση».

Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ την επιχειρησιακών συμβάσεων που θα υπογράφονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως χαρακτηριστικά είδε δηλώσει τον Μάϊο του 2019: «Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους – με επιχειρησιακή σύμβαση – να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα»

Όπως φαίνεται πάντως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το νομοθέτημα που προτίθεται να καταθέσει θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως άλλωστε επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι βέβαιο ότι αμέσως θα ηχήσουν τα «τύμπανα του πολέμου», γιατί τα εργασιακά έχουν και μία εικόνα ταμπού για την Αντιπολίτευση, ως προς το πόσο επιδιώκει να τα σηκώνει».

Η αντίδραση Αχτσιόγλου

Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη:

Ρωτήθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πώς θα καλυφθεί το κόστος από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και απάντησε να του έχουμε εμπιστοσύνη. Αλλά και χθες στην ομιλία του επαναλάμβανε τη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με τους πολίτες.

Και αναρωτιέται κανείς για ποια εμπιστοσύνη μιλάει ο κ. Μητσοτάκης όταν εξαγγέλλει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νέου πτωχευτικού, ενώ το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει προβλέπει το ακριβώς αντίθετο: Την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Για ποια εμπιστοσύνη μιλάει όταν λέει ότι προτεραιότητά του είναι η εργασία, ενώ το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του είναι να ξηλώνει ρύθμιση τη ρύθμιση όλο το εργατικό δίκαιο, να μειώνει οριζόντια μισθούς μέσω αποτυχημένων προγραμμάτων, τα οποία συνεχίζει και αύριο να ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις απλήρωτες υπερωρίες.

Για ποια εμπιστοσύνη μιλάει όταν ανακοινώνει πανηγυρικά ότι εξοφλεί τα αναδρομικά που οφείλει στους συνταξιούχους, ενώ αυτό που κάνει είναι να πληρώνει το 1 από τα 4 που οφείλει και τα άλλα να τα διαγράφει ετσιθελικά κουνώντας το δάχτυλο στους συνταξιούχους και παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου.

Όταν επιμένει ότι για την κάκιστη πορεία της ελληνικής οικονομίας φταίει η πανδημία κι ας την είχε θέσει σε υφεσιακή τροχιά ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πολύ πριν καν η έννοια του κορονοϊού εμφανιστεί στις ζωές μας.

Όταν θεωρεί επαρκή την επιστρεπτέα προκαταβολή του, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει κατακρημνιστεί και 1 στις 3 φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.

Όταν δεν μπορεί να κοστολογήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που εξήγγειλε, αλλά είναι σε θέση να μην μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους έστω για το 2021 γιατί η οικονομία είναι εύθραυστη.

Ένα είναι το συμπέρασμα από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κανείς πια δεν μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr, left.gr, news247.gr

Σχετικά Άρθρα