• 27 Ιανουαρίου, 2022

Reuters: Η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου στην Γαλλία- Νέα οδηγία για τις μάσκες στις ΗΠΑ

 Reuters: Η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου στην Γαλλία- Νέα οδηγία για τις μάσκες στις ΗΠΑ

Η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του COVID-19 στη Γαλλία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος την Πέμπτη, αφού τόσο η Γαλλία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν τα πρώτα κρούσματά τους και οι χώρες σε όλο τον κόσμο έκαναν αυστηρότερους περιορισμούς.

Το πρώτο γνωστό κρούσμα στις ΗΠΑ ήταν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο στην Καλιφόρνια που επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Νότια Αφρική στις 22 Νοεμβρίου και βρέθηκε θετικό επτά ημέρες αργότερα.

Η γαλλική περίπτωση, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, ήταν ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νιγηρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εργάζεται μια στρατηγική για την καταπολέμηση του COVID-19 αυτόν τον χειμώνα και πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα είπαν στο Reuters ότι ένα βήμα θα ήταν η επέκταση των απαιτήσεων για τους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ικαρία: Η ζαχαροπλάστρια που από το “Λουκουμαδόσπιτο” έγινε αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκομείο – “Έκρηξη” από τον Πορτοσάλτε

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Πέμπτη.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει αυστηρότερους ελέγχους για τους διεθνείς επισκέπτες.

Ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Jean-Francois Delfraissy είπε στην τηλεόραση ότι ο «αληθινός εχθρός» προς το παρόν εξακολουθεί να είναι η παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται σε ένα πέμπτο κύμα.

«Πρέπει να δούμε μια προοδευτική άνοδο της παραλλαγής Όμικρον η οποία θα πάρει τη σκυτάλη από τη Δέλτα», πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, είπε.

Τα Χριστούγεννα δεν κινδυνεύουν αν ο πληθυσμός και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι όλοι πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι η κοινωνική απόσταση και η τρίτη, ενισχυτική δόση των εμβολίων είναι το κλειδί.

Οι αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες κλήθηκαν να παραδώσουν τα ονόματα των επιβατών που έφτασαν από περιοχές της νότιας Αφρικής.

Πολλά παραμένουν άγνωστα για την μετάλλακη Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες, τη στιγμή που μέρη της Ευρώπης υπέφεραν από μια αύξηση των λοιμώξεων της πιο γνωστής παραλλαγής Δέλτα καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Τετάρτη ότι μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες ή περισσότερες για να αποκτήσει κανείς πληροφορίες για το πόσο εύκολα εξαπλώνεται η παραλλαγή, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί και αν μπορεί να αποφύγει τα διαθέσιμα εμβόλια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι τα πρώιμα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι σε θέση να αποφύγει κάποια ανοσία, αλλά τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Maria van Kerkhove έκανε γνωστό ότι τα δεδομένα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα «εντός ημερών» για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech ανέφερε ότι το εμβόλιο που παράγει σε συνεργασία με την Pfizer (PFE.N) είναι πιθανό να προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της σοβαρής ασθένειας από τη νέα μετάλλαξη.

Και η GlaxoSmithKline (GSK.L) έκανε γνωστό ότι μια εργαστηριακή ανάλυση της θεραπείας COVID-19 που βασίζεται σε αντισώματα που αναπτύσσει με τον εταίρο των ΗΠΑ Vir (VIR.O) έδειξε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας παραλλαγής.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη της Regeneron (REGN.O) για το φάρμακο για τα αντισώματα COVID-19, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της Όμικροβ, αυξάνοντας τους φόβους για την αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών θεραπειών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna (MRNA.O) εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες για το εμβόλιο της εταιρείας.

Οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές έχουν προκαλέσει τρόμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, φοβούμενοι ότι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ανάκαμψη από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Πτωτικά άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Πέμπτη, αντιστρέφοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς η έλλειψη πληροφοριών για την Όμικρον άφησε τις αγορές ασταθείς.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Hitoshi Suzuki, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας μπορεί να χάσει τις προσδοκίες εάν η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον περιορίσει την κατανάλωση.