Πρ. νοσοκομειακών γιατρών Θεσ/νικης στο libre: Πραγματική επίταξη τώρα, υπερεξάντληση των υγειονομικών – Είμαστε χειρότερα από πέρσι

 Πρ. νοσοκομειακών γιατρών Θεσ/νικης στο libre: Πραγματική επίταξη τώρα, υπερεξάντληση των υγειονομικών – Είμαστε χειρότερα από πέρσι

Ενώ η νέα έξαρση της πανδημίας δοκιμάζει, για ακόμα μία φορά, τα όρια και τις αντοχές του συστήματος Υγείας της χώρας, η κατακόκκινη Θεσσαλονίκη και οι περισσότερες περιοχές στη Μακεδονία φαίνεται να βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Μία εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη έδωσε στο libre, η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, κα Δάφνη Κατσίμπα, χωρίς να μπορεί να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη του συστήματος και καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, αν δεν προσληφθεί άμεσα στελεχιακό δυναμικό κι αν δεν γίνει πραγματική επίταξη στον ιδιωτικό τομέα και όχι απλώς παροχή κάποιων ακριβοπληρωμένων υπηρεσιών.

Μίλησε για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός των ΜΕΘ, την υπερεξάντληση του υγειονομικού προσωπικού που ελλοχεύει τον κίνδυνο της υποθεραπείας, το γεγονός ότι όταν φεύγει ένας υγειονομικός λείπουν 5 από το σύστημα, καθώς για τόσους δουλεύει κάθε εργαζόμενος σε νοσοκομείο και κυρίως, αναφέρθηκε με πικρία στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς τους υγειονομικούς (που χειροκροτήσαμε, αγκαλιάσαμε και ευχαριστήσαμε πρόσφατα) αλλά και προς το δημόσιο σύστημα Υγείας, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις…

  • «Ανάκαμψη της κατάστασης στα νοσοκομεία δεν προβλέπεται σύντομα. Το πιθανότερο –που το φοβόμαστε– είναι ότι, σε αυτό το κύμα, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα.  Όσον αφορά τα νοσοκομεία, έχει εξαντληθεί το σύστημα… Είναι τόσο υποστελεχωμένο που και τα μέχρι στιγμής περιστατικά είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσει. Η υποστελέχωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί κανείς να πιστέψει, καθώς δεν έγινε καμία προσθήκη σε στελέχη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία και τώρα, περνάμε τη χειρότερη περίοδο, καθώς έχουμε και τις εντατικές γεμάτες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάσα, αν δεν έρθει στελεχιακό δυναμικό κι αν δεν γίνει πραγματική επίταξη στον ιδιωτικό τομέα. Όχι, να φωνάζουμε τους ιδιώτες για να τους πληρώνουμε διπλά, ούτε να νοικιάζουμε υπηρεσίες με διπλάσιο κόστος. Να τα πάρει το κράτος στα χέρια του και να τα διαχειριστεί».

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

  • «Από την άλλη μεριά, οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid πλήρωσαν πολύ ακριβά το κλείσιμο των νοσοκομείων τους προηγούμενους μήνες. Τώρα πάλι, ήδη κλείνουν κλινικές που είναι για γενική νοσηλεία και μετατρέπονται σε κλινικές Covid και ήδη υπάρχει νοσοκομείο στην πόλη μας –το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος»– του οποίου η παθολογική κλινική μετατράπηκε αποκλειστικά σε κλινική Covid. Επίσης, έχουμε μετατροπές τμημάτων σε τμήματα Covid σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία. Τουλάχιστον, στα μεγάλα. Ταυτόχρονα, έχουμε και διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, ενώ έχουμε την επέκταση κλινών Covid και κλινών λοιπής νοσηρότητας από τις εντατικές σε χώρους χειρουργείων. Είναι πράγματα τα οποία δεν πολυσυζητούνται, άλλα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς αυτή τη στιγμή και Covid και μη Covid εκτός ΜΕΘ».

Εφημερεύει ένας γιατρός για 50 ασθενείς Covid!

Συγκρίνοντας την παρούσα περίοδο της πανδημίας με την περσινή, η κα Κατσίμπα ήταν αποκαλυπτική και δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας:

  • «Με λιγότερους νοσηλευόμενους από πέρσι έχουμε φτάσει σε πολύ χειρότερο στάδιο! Εφημερεύει ένας γιατρός για 50 ασθενείς Covid!Τίθεται ζήτημα υπερεξάντλησης του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, γιατί μαζί με τον γιατρό πρέπει να υπάρχουν και οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν πάρα πολλή δουλειά να κάνουν, πολύ περισσότερη και από τους γιατρούς. Δεν είναι μόνο η εργασιακή εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων, κάτι το οποίο ισχύει για όλες τις εντατικές και τις μονάδες Covid, υπάρχει και ο παράγοντας της υποθεραπείας προς τους αρρώστους. Και κατά συνέπεια, διασωληνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν ή θάνατοι που θα μπορούσαν να αποσοβηθούν. Αυτά είναι συνέπειες της υποθεραπείας».

Όταν φεύγει ένας υγειονομικός είναι σαν να λείπουν 3 ή 5

  • «Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρσι! Από άποψη στελέχωσης, έχουν απομακρυνθεί πολλοί συνάδελφοι και γενικά υγειονομικό προσωπικό. Άλλοι λόγω συνταξιοδότησης για λόγους υγείας, άλλοι έχουν παραιτηθεί επειδή δεν άντεχαν αυτή την κατάσταση, όχι με την έννοια της βιολογικής αντοχής αλλά με την έννοια του ότι δεν μπορούσαν να επιτελέσουν το καθήκον τους, να αποδώσουν, να προσφέρουν τη δουλειά την οποία ήθελαν… Και βέβαια, είναι και οι αναστολές, που εφαρμόστηκαν από το Σεπτέμβριο… Σκεφτείτε το ως εξής: όταν απομακρύνεται κάποιος από το προσωπικό, δεν είναι σαν να φεύγει ένα άτομο, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε εδώ ότι καθένας μας κάνει τη δουλειά για τρεις ή για πέντε συναδέλφους, που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στο σύστημα υγείας… Έτσι, με την αναστολή, την παραίτηση, την αποχώρηση ενός υγειονομικού είναι σαν να λείπουν τρεις ή πέντε συνάδελφοι!  Σχεδόν 38.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις για το υγειονομικό προσωπικό –αναφέρομαι στα κενά της κανονικής νοσηρότητας. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις και θα μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους. Παρόλα αυτά, οι συμβασιούχοι, τώρα, αντί για σύμβαση ενός και δύο ετών κάνουν, απλώς, μία σύμβαση ενός τριμήνου! Έγιναν απόλυτα αναλώσιμοι…».

Υπάρχει σχέδιο να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα

Όπως φάνηκε από την τροπολογία Πλεύρη, υπάρχει ο στόχος του να συμπτυχθούν τμήματα, να κλείσουν και να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα και αυτός φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος στόχος ακόμα και εν μέσω πανδημίας!

Είναι μία πολύ σκληρή κατάσταση και είναι απαράδεκτο να μείνει ο κόσμος χωρίς Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που, στα προηγούμενα κύματα πανδημίας, έχει αποδειχθεί ότι μόνο ένα δημόσιο σύστημα υγείας καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση!

Συμβαίνουν όλα αυτά και, συνήθως, τιμωρούμαστε εμείς επειδή τα αποκαλύπτουμε… Εμείς θα λέμε την αλήθεια, όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας, από άποψη αξιοπρέπειας, αλλά επειδή κυρίως, το οφείλουμε στον κόσμο. Πρέπει ο κόσμος να διεκδικήσει την υγεία του και τη ζωή του!», τόνισε καταλήγοντας η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης._ 

Σχετικά Άρθρα