• 18 Ιουνίου, 2021

ΠΟΥ: Εγκρίθηκε και το κινεζικό εμβόλιο Sinovac

 ΠΟΥ: Εγκρίθηκε και το κινεζικό εμβόλιο Sinovac

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την Τρίτη για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac κατά του Covid-19, όπως ανακοίνωσε με δελτίο τύπου. Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις, με διάστημα ανάμεσά τους 2 έως 4 εβδομάδων, για τα άτομα 18 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, ο γ.γ. του Οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ η ευκολία στην αποθήκευσή του θεωρείται ακόμη ένα πλεονέκτημα.

Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, που λαμβάνει το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος στο διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά του Covid, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες. Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου.

Η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ δήλωσε ότι ενέκρινε το εμβόλιο, έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και εξετάζοντας τις πρακτικές της εταιρείας παραγωγής. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί ούτε σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ούτε σε εγκύους, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τυχόν επικίνδυνες παρενέργειές του.

«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη πολλά εμβόλια κατά του Covid-19, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανισότητες παγκοσμίως», δήλωσε η γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, γιατρός Μαριάντζελα Σιμάο, επιφορτισμένη με την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων Covid αλλά στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Το εμβόλιο αυτό «είναι εύκολο να αποθηκευτεί, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και ιδιαίτερα κατάλληλο για τις χώρες που διαθέτουν ελάχιστους πόρους», υπογραμμίζει ο οργανισμός.