• 14 Μαΐου, 2021

Οι νέοι των κορονοπάρτι έγιναν… μπροστάρηδες των εμβολιασμών – Τι φοβάται το Μαξίμου για την εστίαση

 Οι νέοι των κορονοπάρτι έγιναν… μπροστάρηδες των εμβολιασμών – Τι φοβάται το Μαξίμου για την εστίαση

Tο σημερινό άνοιγμα της εστίασης είναι το πρώτο κρίσιμο ορόσημο στην πορεία επανεκκίνησης της λαβωμένης πραγματικής οικονομίας, πορεία που η κυβέρνηση ευελπιστεί να μην έχει πισωγυρίσματα. Μπορεί ο δείκτης θετικότητας στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας να κατέγραψε μικρή κάμψη, όμως δεν είναι διόλου αμελητέα η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και παραμένει υπαρκτός ο φόβος μιας νέας έξαρσης εξαιτίας των κοινωνικών επαφών τις γιορτινές μέρες.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί διακαώς να μπορέσει να συνεχίσει την προσεκτική ακροβασία πάνω στο λεπτό σχοινί της ανοικτής οικονομίας και των πολυάριθμων μεν, διαχειρίσιμων δε κρουσμάτων.

Η αντίθετη προοπτική δηλαδή βημάτων προς τα πίσω και εκ νέου λουκέτου σε οικονομικές δραστηριότητες ή αναπροσαρμογής του οδικού χάρτη επανόδου στην κανονικότητα, ξορκίζεται όπως ο διάβολος το λιβάνι για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν ότι η οικονομία μπαίνει ξεκάθαρα σε πρώτο πλάνο.

Πρωτίστως, γιατί εκεί αναγνωρίζεται ότι θα καταγραφεί πολιτική φθορά, δεδομένου ότι όταν θα “αποσωληνωθούν” πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κρατική στήριξη, θα κληθούν να αναμετρηθούν μόνες με τα χρέη τους, το εργατικό κόστος και τον πεσμένο τζίρο τους. Μια πρώτη γεύση έδωσαν τα παράπονα από τον κλάδο της εστίασης ότι σηκώνουν μεν ρολά μετά από έξι μήνες, αλλά η ενίσχυση για τις πρώτες προμήθειες θα αρχίσει να τρέχει μια εβδομάδα μετά.

Μέσα σε αυτό το φόντο ενέσκηψε και το έντονο φλερτ προς την μεσαία τάξη με τις προ ημερών ανακοινώσεις μέτρων ελάφρυνσης φόρων και εισφορών.

  • “Η οικονομία στηρίχθηκε και άντεξε. Γι’ αυτό και η μεσαία τάξη ανασαίνει. Οι μειώσεις φόρων συνεχίζονται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν γρήγορα” επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πασχαλινό του μήνυμα αποκαλύπτοντας το πολιτικό του δόγμα.

Η νεολαία

Ο εύκολος -κατά καιρούς- σάκος του μποξ, η “απερίσκεπτη” νεολαία των “κορονοπάρτι” και των “πλατειών”, αποτέλεσε την καθοριστική καμπή και έφερε ούριο άνεμο στα πανιά της εμβολιαστικής επιχείρησης “Ελευθερία”.

Η μαζική συμμετοχή των νέων κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμά βάσιμα ότι στα τέλη Μαΐου θα είναι εμβολιασμένοι -έστω και με μια δόση- περί τους 5.000.000 Έλληνες. Το νεανικό, εξάλλου, είναι ένα σημαντικό ακροατήριο, που όπως φάνηκε επιθυμεί να προσεταιριστεί η κυβέρνηση.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική πρωταγωνιστικό ρόλο πήρε ο Πρωθυπουργός με επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο όπου βρίσκονταν 30ρηδες για να αναστρέψει την αντιπολιτευτική ρητορική, που ανέδειξε ότι αρκετές φορές κυβερνητικά στελέχη στοχοποίησαν εύκολα και αβασάνιστα την νεολαία, που τώρα εκθειάζουν για την ώριμη και υπεύθυνη στάση της στην διαδικασία του εμβολιασμού.

Στο πασχαλινό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη γενιά των 30ρηδων σημειώνοντας ότι “το πρώτο τείχος ανοσίας είναι κοντά, με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας”.