Εστίαση: Τι αλλάζει και τι πρέπει υποχρεωτικά να ρωτούν οι σερβιτόροι

 Εστίαση: Τι αλλάζει και τι πρέπει υποχρεωτικά να ρωτούν οι σερβιτόροι

Αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών και την αγορά προϊόντων από καταστήματα εστίασης προβλέπει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, κανένα προϊόν, όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό και ψωμί, δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς συναίνεση του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται να χρεώνουν τους πελάτες για κουβέρ, όπως μαχαιροπίρουνα, σερβίτσια, πετσέτες κ.ά., ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι σερβιτόροι να ρωτούν εάν ο πελάτης θέλει εμφιαλωμένο νερό ή ψωμί, τα οποία θα φθάνουν στο τραπέζι μόνο κατόπιν παραγγελίας, σύμφωνα με το Άρθρο 72.

Για τους παραβάτες, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά είδος.

Συγκεκριμένα, τα Άρθρο 72 Ειδικές περιπτώσεις (ελάχιστη κατανάλωση, σελφ σέρβις, ταμπολ ντοτ, διανομή πακέτο, κουβέρ) προβλέπει:

«Τα καταστήματα εστίασης του άρθρου 69 της παρούσας δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά “κουβέρ” (π.χ. σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.ά.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή» και «στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ (500€) ανά είδος».

  • Σχετικά με τη διάθεση ποτών και εμφιαλωμένων νερών, «οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του».
  • Ακόμη, επιτρέπεται η χύμα διάθεση κρασιού και μπύρας, αλλά και προϊόντων απόσταξης. Τα αλκοολούχα ποτά «μπορούν να διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προσυσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης (…).

«Απαγορεύεται η μετάγγιση του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρει σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της παραγγελίας εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης ποσότητας του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του και να τού δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προσυσκευασίας».

  • Τέλος, επιτρέπεται η χύμα διάθεση κρασιού και μπύρας και προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων).

Σχετικά Άρθρα