• 17 Ιανουαρίου, 2021

Πομπέο- Δένδιας συζήτησαν το ενδεχόμενο παρέμβασης Τραμπ στον Ερντογάν

 Πομπέο- Δένδιας συζήτησαν το ενδεχόμενο παρέμβασης Τραμπ στον Ερντογάν

Συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, κατά την συνάντηση Πομπέο-Δένδια συζητήθηκε η πιθανότητα να υπαρξει τηλεφωνική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ταγίπ Ερντογάν προς κατευνασμό της τουρκικής παραβατικότητας. Ο Μάϊκ Πομπέο ανέλαβε να μεταφέρει και να δράσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ και η πανδημία, σε συνδυασμό με την γνωστή φιλική σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του ίσως λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή σε κάθε περίπτωση δεν εκληφθούν ως πίεση από τον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στη Βιέννη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται: «οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Νωρίτερα, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εταίρους να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.  Ο κ. Δένδιας παρουσίασε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ενώ σύμφωνα με το Skai.gr το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.