• 1 Δεκεμβρίου, 2021

“Πολεμικό κλίμα” στο Αιγαίο: Φόβοι ακόμη και για θερμό επεισόδιο

 “Πολεμικό κλίμα” στο Αιγαίο: Φόβοι ακόμη και για θερμό επεισόδιο

Η ημερομηνία για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα παραμένει «στον αέρα». Το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έχει βγει στο Αιγαίο για “επιστημονικές έρευνες”, ενώ παράλληλα ξεκινά η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα».

87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Άγκυρα βγάζει 87 πολεμικά στο Αιγαίο, εκτός από το Τσεσμέ

  • Ήδη η κατάσταση είναι τεταμένη, με την τουρκική μονταζιέρα να μπαίνει σε εφαρμογή την Τρίτη (23/02) και το υπουργείο Άμυνας της γείτονος να καταγγέλλει παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά, τα οποία όμως βρίσκονταν 10 μίλια μακριά και σε ύψος 19.000 ποδιών.
  • Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ δυναμιτίζουν το κλίμα με τον τουρκικό Τύπο να έχει ξεσηκωθεί εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο, αλλά και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νοτίως της Κρήτης. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που μεταφέρουν επιθετικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak αναφέρει:

  • «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;», ενώ η Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη». Είναι προφανές πως οι Τούρκοι στρώνουν το έδαφος για ένα επεισοδιακό δεκαήμερο, τουλάχιστον.

Στον ελληνικό «Πεντάγωνο» επισημαίνουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να απαντήσουν ανά πάσα στιγμή σε κάθε πρόκληση.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει διαμηνύσει πως κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να λαμβάνει άμεση απάντηση, ενώ σε άριστη συνεργασία με τους Αρχηγούς, ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης έναντι της Τουρκίας.

  • Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες ακόμα και για εκδήλωση «θερμού» επεισοδίου. Από τις 25 λοιπόν Φεβρουαρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 5 Μαρτίου η Ελλάδα θα ελέγχει κάθε τουρκική κίνηση, ενώ σε συνεργασία με τη Γαλλία θα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης αλλά και στο Αιγαίο.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale, θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Κρήτη και αναμένεται να υποδεχτεί στο κατάστρωμά του τα «μπαρουτοκαπνισμένα» ελληνικά μαχητικά, σε μια ακόμα αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας που ισχυροποιεί τον άξονα κατά της Άγκυρας.

Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» μάλιστα είναι στην ομάδα ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου, ενώ και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke, που την περασμένη εβδομάδα συνεκπαιδεύονταν νότια της Κρήτης με την Ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ και μαχητικά F-16 συμμετέχει στον στολισκό που συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, για ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.