• 20 Οκτωβρίου, 2021

Ποια επιδόματα προβλέπονται για τους μουσικούς

 Ποια επιδόματα προβλέπονται για τους μουσικούς

Ο κόσμος της τέχνης είναι από τους πιο δοκιμαζόμενους την εποχή της πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό διασπαράς του νεόυ κοροναϊού, αφού τους στερείται κάθε δυνατότητα να έχουν εισόδημα.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τα μέλη του, μουσικούς, για τα επιδόματα και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την ενίσχυσή τους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1. Όσοι μουσικοί έχουν ενεργή σύμβαση ζητάνε από τον εργοδότη τους να μπουν σε αναστολή ώστε να είναι δικαιούχοι του επιδόματος Νοεμβρίου (800 ευρώ). 

2. Όσοι μουσικοί ήταν ήδη σε αναστολή από τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και για το Νοέμβρη. 

3. Για τους μουσικούς που δεν έχουν ενεργή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους μισθολογικού μήνα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και γράφτηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι τις 20 /11 δικαιούνται το επίδομα των 534 € για τους δύο παραπάνω μήνες. Συμπληρώνοντας την ειδική αίτηση στο supportemployees.services.gov.gr  – “Υπεύθυνη Δήλωση Καλλιτεχνών Ξεναγών Τουριστικών Συνοδών”, αιτούμενοι ξεχωριστά για κάθε μήνα.

4. Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι καταχωρημένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και δεν λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας  είναι δικαιούχοι της επιδότησης των 400 €.  

5. Όσιο είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών έχουν ασφαλιστική ικανότητα (κατηγορία λ1) και δεν έχουν λάβει την αρχική αποζημίωση των 800 € για τους μήνες Μάρτη- Απρίλη, δηλώνουν στη σελίδα   supportemployees.services.gov.gr – Οικονομική ενίσχυση- Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών.   

Διευκρινιστικά :

1. Αν ένας μουσικός παίρνει επιδότηση για ένα μήνα λόγω αναστολής, δεν δικαιούται επιπλέον και το επίδομα ειδικού σκοπού (για τον ίδιο μήνα) μέσω του μητρώου καλλιτεχνών. 

2. Σε όλες τις περιπτώσεις αν ένας συνάδελφος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ εξαιρείται των επιδομάτων. 

Ποιοι μουσικοί μένουν εκτός και ο ΠΜΣ διεκδικεί να ενταχθούν στα μέτρα :

  1. Όσοι δουλεύουν σε Δημοτικά Ωδεία και οι συμβάσεις τους δεν αναστέλλονται. Έχουν δικαίωμα πληρωμής κανονικά της σύμβασής τους που όμως συνήθως είναι ένα μικρό ποσό, το οποίο τους στερεί τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επιδότηση του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και τη δυνατότητα να μπουν σε αναστολή από άλλη εργασία (π.χ. ιδιωτικό Ωδείο). 
  2. Εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο δε γράφτηκαν εντός προθεσμίας στο μητρώο καλλιτεχνών. Ο ΠΜΣ ζητάει να τους δέχεται η πλατφόρμα ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς στήριξη. 
  3. Οι μουσικοί που ετεροαπασχολήθηκαν τους τελευταίους μήνες (και έχουν ενεργές συμβάσεις πλήρους μισθολογικού μήνα). Οι παραπάνω συνάδελφοι ανάλογα με το που εργάζονταν μπορούν να ενταχθούν από τους εργοδότες τους σε αναστολή και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος Νοεμβρίου.