ΠΟΕΔΗΝ – “Όχι” στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία

 ΠΟΕΔΗΝ – “Όχι” στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί για «επιστροφή του εργασιακού Μεσαίωνα στα νοσοκομεία.

Οι εργολάβοι “ακονίζουν τα φαράσια τους” και ετοιμάζονται να αναλάβουν με εργολαβίες την καθαριότητα, τη σίτιση, την εστίαση και άλλες υπηρεσίες των Νοσοκομείων».

Άρχισαν τα… “όργανα” στο ΚΙΝΑΛ – Ηχηρή διαφοροποίηση Καρχιμάκη, παραφωνίες στην ΚΟ, επανεμφάνιση Διαμαντοπούλου

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «εν μέσω κορονοϊού, η κυβέρνηση απολύει στις 31 Μαρτίου, 8.000 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που συμβάλλουν από την πρώτη γραμμή με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, στην καταπολέμηση της πανδημίας και την αποφυγή νοσοκομειακής διασποράς του ιού». Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι «πουλάνε εκδούλευση» στους συμβασιούχους, «για την μεσολάβησή τους στους εργολάβους, για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι “αθεόφοβοι” τους υπόσχονται δουλειά στον εργολάβο και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα από 750 ευρώ τώρα και θα εργάζονται από ήλιο… σε ήλιο, χωρίς ρεπό και εργασιακά δικαιώματα».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την εκδίωξη όλων των εργολάβων από τα νοσοκομεία και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των νοσοκομείων να συνάπτουν νέες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με το προσωπικό. Οι συμβάσεις αυτές έχουν κριθεί νόμιμες από σειρά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, επισημαίνει. Επίσης, διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τέλος, καλεί τον υπουργό Υγείας, να δώσει απαντήσεις στους συμβασιούχους την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας, στις 12:30, «διαφορετικά δεν εγγυόμαστε τίποτα!». «Θα κάψουμε τις μπλούζες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά από τον υπουργό Υγείας «να ανοίξει τα ρολά του Υπουργείου και να δει τους μαχητές της πρώτης γραμμής».

Μανώλης Δράκος