• 28 Ιανουαρίου, 2021

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τι είναι πώς θα δίνονται – Αγώνας δρόμου για τις παρτίδες εμβολίου

 Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τι είναι πώς θα δίνονται – Αγώνας δρόμου για τις παρτίδες εμβολίου

Ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως και με κοινωνικά, νομικά και ηθικά θέματα, εγείρουν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού», πρακτική που φαίνεται να καθιερώνεται πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία λέγοντας πως όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή «πιστοποιητικό εμβολιασμού», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις παρά μόνο ότι θα δίνεται για «αποκλειστική χρήση» και θα περιέχει βασικές πληροφορίες όπως πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου. 

Για 20 Ιανουαρίου η έναρξη του γενικού εμβολιασμού – Φθάνει στην Ελλάδα η παρτίδα εμβολίων της Pfizer

  • Αρχικά πάντως ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά τις δόσεις των εμβολίων οι οποίες δεν έρχονται με το ρυθμό που αναμενόταν με αποτέλεσμα η ανοσία του γενικού πληθυσμού να αργεί. Η ΕΕ αναμένεται να λάβει 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως την Πρωτοχρονιά ενώ η διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων στις 27 χώρες μέλη της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εχοντας επενδύσει τα πάντα στο εμβόλιο, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα μέτρα συγκράτησης της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της στο σχέδιο «Ελευθερία», όπως ονόμασε την εκστρατεία διάδοσης του εμβολίου, όμως τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί καθιστούν σχεδό σίγουρο πως θα αργήσει πολύ.

Σήμερα Τρίτη είναι προγραμματισμένη η έλευση της πρώτης μεγάλης παρτίδας των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, 83.850 δόσεων η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας ενώ ξεκινάνε οι εμβολιασμοί και στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν

  • έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις
  • έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις.
  • μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 δόσεις

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης. Εκτιμάται, επίσης, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν το εμβόλιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι «πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση». Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, παραμένει σε ισχύ το ολικό απαγορευτικό (lockdown) και ο ιός της πανδημίας συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία καθώς η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει παρά την καραντίνα των επτά εβδομάδων.

To τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 476 νέα κρούσματα (σε μόλις 7.339 τεστ), οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 467 και οι θάνατοι τους 66.