• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Πέτσας: Απέσυρε τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν για τις γιορτές από το εξωτερικό- Τριήμερος περιορισμός

 Πέτσας: Απέσυρε τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν για τις γιορτές από το εξωτερικό- Τριήμερος περιορισμός

Σε τροποποίηση της προηγούμενης ανακοίνωσής του σχετικά με προληπτική καραντίνα 10 ημερών για όσους Έλληνες (φοιτητές και εργαζόμενοι) επιστρέφουν από το εξωτερικό, μετά τις 18 Δεκεμβρίου, για να περάσουν τις εορτές με τις οικογένειές τους αναγκάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε και τις πιέσεις χιλιάδων Ελλήνων στις πρεσβείες εξωτερικού.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο κ. Πέτσας, η προληπτική καραντίνα περιορίζεται στις 3 ημέρες -από 10. Ακόμα κι έτσι, όμως, προκαλεί απορία με βάση ποια επιδημιολογικά κριτήρια περιορίζεται η καραντίνα από 10 σε 3 ημέρες. Δεδομένου ότι η νοσηση εκδηλώνεται, όπως έχουν πει οι ειδικοί, ακόμα και μετά από 5 ή 7 ημέρες. Είναι προφανές πως η αλλαγή της αρχικής απόφασης γίνεται για καθαρά πρακτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων.

Η προηγούμενη απόφαση Πέτσα

Σε προληπτική καραντίνα θα μπαίνουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό. Αυτό ισχύει από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών.
Επίσης, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα όπως προαναφέρθηκε.

Η ανακοίνωση του κ. Πέτσα προκάλεσε αναστάτωση και πολλά ερωτηματικά καθώς σήμερα ισχύει το ίδιο καθεστώς (PLF, τεστ 72 ωρών και επιπλέον δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη) για όσους έρχονται από το εξωτερικό. Και αυτό συμβαίνει καθώς χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού (φοιτητές, ομογενείς και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες) σκόπευαν να έρθουν στην Ελλάδα για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους. Αυτό τώρα δεν είναι επί της ουσίας εφικτό καθώς καλούνται να μπουν σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών, άρα να βρεθούν έγκλειστοι για τις λίγες ημέρες που θα περάσουν στην πατρίδα τους.

Η νέα ανακοίνωση