• 14 Μαΐου, 2021

Παπαθανάσης στο libre: Οι ειδικοί θα κρίνουν πότε θα ανοίξει η αγορά- 3,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

 Παπαθανάσης στο libre: Οι ειδικοί θα κρίνουν πότε θα ανοίξει η αγορά- 3,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία για όσο χρειαστεί, σε συνάρτηση με τα περιθώρια του προϋπολογισμού, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο libre

Συνέντευξη στον Γιάννη Μανακά

Ο κ. Παπαθανάσης δεν δεσμεύεται για το πότε θα ανοίξει η αγορά, και ειδικά ο πολύπαθος τομέας της εστίασης, αφού όπως λέει, αυτό το ρυθμίζουν ο ιός και οι εισηγήσεις των ειδικών. 

Στον τομέα των επενδύσεων που είναι στην αρμοδιότητά του, αναφέρεται στα 319 επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν για όλες τις περιφέρειες της χώρας, στις στρατηγικές επενδύσεις σε ενέργεια, φάρμακο, Σκορπιό και Ελληνικό, αλλά και στα έργα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.       

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

-Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την αγορά, εν μέσω του τρίτου αυστηρού lockdown; Ποιες είναι οι αντοχές της, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;  Αρκούν τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται σε ισχύ; 

Γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά όπως και το ότι οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι απεριόριστες. Γι’ αυτό και ασχολούμαστε διαρκώς με την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα όλων των κλάδων που έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει από την αρχή της πανδημίας για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και των νοικοκυριών έχουν ως στόχο να κρατήσουν την οικονομία όρθια για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Ενδεικτικά σάς αναφέρω:

  • το μηδενικό ενοίκιο για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, τα εγγυημένα δάνεια σε 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, την παράταση μειωμένου ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα, το πάγωμα επιταγών, το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, τα προγράμματα ΕΣΠΑ για θερμάστρες και δημιουργία e-shop, την  παράταση των ήδη υφιστάμενων αναστολών για την είσπραξη βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης, τη δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας.

Είναι μέτρα που  λαμβάνονται εντός των δημοσιονομικών ορίων της χώρας και επαναπροσδιορίζονται διαρκώς αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, να σημειώσω ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών της Ε.Ε. που καταγράφουν  τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown. Δεν ισχύει το ίδιο σε άλλες ευρωπαϊκές με ισχυρότερες οικονομίες από την ελληνική.

-Οι εμπορικοί σύλλογοι αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης. Τι απαντάτε σε αυτό; Θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα, εάν χρειαστεί, και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί αυτό να γίνει;           

Με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τους φορείς στους οποίους αναφέρεστε είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας συμπληρώνουν ένα παζλ ορθολογικής διαχείρισης, γεγονός που αναγνωρίζεται από πολλές πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδας.

  • Τα μέτρα, αυτά τα λαμβάνουμε κατόπιν σχεδιασμού, συντονισμού και σκληρής ομαδικής δουλειάς, σε αντίθεση με τις πιέσεις της αντιπολίτευσης που απαιτούσε απλώς να μοιράσουμε χρήματα σε όλους. Και τα οποία, όπως σας ανέφερα, είναι πάντοτε συνδεδεμένα τόσο με τα περιθώρια του προϋπολογισμού όσο και με την ανάλογη κινητικότητα στην αγορά. Η κινητικότητα και τα περιθώρια ανοίγματος της αγοράς προκύπτουν από τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι παρακολουθούν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Η Κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα: Θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέχρι το τέλος αυτής της περιπέτειας. 

-Έχετε κάποια πρώτα μηνύματα  ή ενδείξεις για το πότε θα μπορέσει να ανοίξει ξανά η αγορά, με οποιοδήποτε τρόπο; Ειδικά για τον τομέα της εστίασης, που είναι κλειστός σχεδόν τέσσερις μήνες, υπάρχει κάποιο πλάνο;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Τα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη είναι αυτά που ορίζουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι προτάσεις των ειδικών επιστημόνων.

Πρόκειται για μία μάχη που δίνεται μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες αναγκαστήκαμε να λάβουμε σκληρότερα μέτρα, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Δυστυχώς, δεν είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουν την πορεία των μέτρων. Ο ιός είναι αυτός που ρυθμίζει τις εξελίξεις και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου οι οποίες πλήττονται.

Ο κλάδος της εστίασης είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά ενισχυτικών μέτρων συνολικού ύψους 1,9 δισ. €. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, τα καταστήματα εστίασης έλαβαν κατά μέσο όρο περίπου 4.600 €.

Να περάσουμε στον τομέα των επενδύσεων. Ως υπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, ποιές είναι οι προτεραιότητες σας για το 2021 και ποιά τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη;

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εργάζεται πυρετωδώς προς τρεις βασικές κατευθύνσεις όσον αφορά στις επενδύσεις: τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων εντάσσοντάς τα σε καθεστώτα ενίσχυσης, την απελευθέρωση χρονίως “παγωμένων” -κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προσκομμάτων- επενδυτικών σχεδίων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώσαμε τους οριστικούς πίνακες με 319 επενδυτικά σχέδια σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αφορούν σε όλα τα είδη των εταιρειών, από μεγάλες μέχρι πολύ μικρές που δραστηριοποιούνται σε πολλούς και κρίσιμους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας. Μερικοί, μάλιστα, από αυτούς είναι τομείς στους οποίους βασίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, όπως είναι η βιομηχανία, η μεταποίηση και ο τουρισμός.  Αυτά τα επενδυτικά σχέδια αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις, να αναφέρουμε ότι σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών εγκρίναμε τέσσερα (4) επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας. Εγκρίναμε, για πρώτη φορά,  επενδυτικό σχέδιο με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη στον χώρο του φαρμάκου, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας. Προχωρήσαμε στην χωροθέτηση της στρατηγικής επένδυσης στον Σκορπιό, ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 165 εκ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του.  Εγκρίναμε τη δημιουργία οκτώ (8) αιολικών πάρκων στην κεντρική και νότια Εύβοια συνολικού προϋπολογισμού  489 εκ. € από την οποία αναμένεται να προκύψουν 182 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, το μεγάλο έργο του Ελληνικού προχωρά  με ικανοποιητικούς ρυθμούς ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ξένων μεγάλων εταιρειών όπως της Microsoft, της Pfizer, της Teamviewer, της Digital Realty, της Cisco, της Beat, της Sparkle.

Στο πεδίο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολύ σημαντικά έργα.

Ενδεικτικά:

  • Το έργο της χρηματοδότησης, της κατασκευής και της τεχνικής διαχείρισης  των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), προϋπολογισμού 131,5 εκατ.€. Το έργο της κατασκευής εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης, με κόστος επένδυσης 200 εκατ. €. Η  έγκριση των δύο νέων έργων  διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. €. Την έναρξη της αξιολόγησης στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Την κατασκευή Κέντρου Καινοτομίας στα κτίρια της παλαιάς ΧΡΩΠΕΙ. Η έγκριση τριών νέων έργων πριν από περίπου έναν μήνα, συνολικού προϋπολογισμού 477 εκατομμυρίων €. Οι 17 σχολικές μονάδες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα για τις ανάγκες της μείζονος περιοχής της πρωτεύουσας. Η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στεγαση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφορικά με τη διευκόλυνση των επενδυτών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα καθώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης δεν σταμάτησε να υλοποιείται ακόμα και κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων συγκαταλέγονται και όλες όσες απλοποιούν τις διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας ενδιαφερόμενος μπορεί, πλέον, να ιδρύσει πολυπρόσωπη ΙΚΕ από τον υπολογιστή του, εντελώς δωρεάν και χωρίς να σπαταλήσει περισσότερα από 7 λεπτά της ώρας, με τη χρήση της ειδικής πλατφόρμας “Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης”.

-Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως χώρα, στο θέμα της απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο ανάκαμψης;    

Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσει εντός των επόμενων εβδομάδων τα 3,8 δισ. από τα συνολικά 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Από αυτά, το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ θα είναι δημόσιες επενδύσεις που αφορούν σε έργα εθνικής σημασίας ενώ 1,5 δισ. από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα απορροφηθούν από ιδιωτικές επενδύσεις.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στις Βρυξέλλες.