• 24 Ιουλίου, 2021

Παγώνη : Οπωσδήποτε rapid test σε όλους όσοι επιστρέφουν από τα νησιά

 Παγώνη : Οπωσδήποτε rapid test σε όλους όσοι επιστρέφουν από τα νησιά

Για την πρόταση να κάνουν υποχρεωτικά rapid test όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά, μίλησε στο Mega η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Ματίνα Παγώνη τονίζοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν … πρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος. Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο. Αν δεν περιορίσουμε τα κρούσματα, η εξάπλωση θα είναι ραγδαία. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι δύσκολη στη μεταδοτικότητα, δεν την ελέγχεις εύκολα. Για να την περιορίσεις, πρέπει να κάνεις πολλούς ελέγχους».

«Τώρα», τόνισε, «πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Εάν μέχρι το τέλος του χρόνου τελειώσουν και οι μελέτες με τα αντι-ιικά φάρμακα θα έχουμε ένα πιο δυνατό “πακέτο”, αλλά τώρα είμαστε μόνο με τα εμβόλια. Πρέπει όλοι να το κατανοήσουν: πάμε, εμβολιαζόμαστε και μετά πάμε διακοπές. Κανείς δεν έκοψε τις διακοπές ούτε από τους νέους ούτε από τους μεγαλύτερους. Αλλά πρώτα εμβολιαζόμαστε, κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε όλους». Η κα Παγώνη σχολίασε ότι «δεν είναι ωραία να λες στον κόσμο “δεν θα κάνεις Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες”», αλλά «τον Δεκαπενταύγουστο θα τον κάνουμε με δυσκολίες. Για να μην γίνουν πραγματικότητα οι μελέτες που είναι στα χέρια μας για πάνω από 6.000, 7.000, 10.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Να καταλάβουν όλοι, δεν είναι οι προσωπικές μας απόψεις, είναι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας που μας φοβίζουν, τρελαινόμαστε. Δεν ξέρουμε μετά, από Σεπτέμβρη,  πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, αν γίνουν πραγματικότητα. Αν υπάρξουν 8.000, 10.000 κρούσματα, για εμάς τους γιατρούς είναι ένας μεγάλος εφιάλτης που δεν μπορείτε να τον φανταστείτε».

Ηλιούπολη: “H Ιωάννα από την Κύπρο” – Σοκάρει η ροζ αγγελία της 19χρονης

Επίσης, «πάση θυσία» πρέπει να επιτευχθεί ποσοστό ανοσίας 80% με τον εμβολιασμό, επανέλαβε η ίδια, παρότι με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμού η Ελλάδα φαίνεται να μην ξεπερνά το 60% στο τέλος του καλοκαιριού. «Θέλει τρέξιμο πάρα πολύ δυνατό. Συνεργεία παντού. Πού είναι οι νέοι; Στα μπαρ, τις πλατείες, τις παραλίες; Εκεί παντού συνεργεία. Στα νησιά; Σε όλα πρέπει να υπάρχουν συνεργεία. Αλλιώς δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε και το 80% θα μας μείνει σαν… όνειρο».

Εξάλλου, η κα Παγώνη ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή δεν πιεζόμαστε στο σύστημα Υγείας, αλλά έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί στις απλές κλίνες covid-19 και, σιγά-σιγά, προς τις ΜΕΘ. Γιατί πρώτα νοσηλεύονται, κάνουν υποτροπές, μετά διασωληνώνονται και πάνε στις ΜΕΘ. Και στις απλές κλίνες covid-19 έχει ξεκινήσει η αύξηση, όχι μεγάλη αλλά σταδιακή. Και αυτό μας φοβίζει, καταλαβαίνετε πού μπορεί να πάμε. Γι’ αυτό φωνάζουμε, παρακαλάμε “πηγαίνετε να εμβολιαστείτε”». Σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός των νοσοκομειακών γιατρών έχει σχεδόν τελειώσει, έχει φτάσει το 94,2%. Στους νοσηλευτές σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ξεπεράσει το 80%, στο λοιπό προσωπικό είναι 65%-70%.