• 11 Μαΐου, 2021

Παγκόσμιος συναγερμός για την Ινδία- 2 εκατ. κρούσματα σε μια εβδομάδα – Βοήθεια απο ΗΠΑ

 Παγκόσμιος συναγερμός για την Ινδία- 2 εκατ. κρούσματα σε μια εβδομάδα – Βοήθεια απο ΗΠΑ

Με πρωτοφανή ένταση σφυροκοπά ο κοροναϊός τις τελευταίες ημέρες την Ινδία, όπου το σκηνικό είναι εφιαλτικό. Η χώρα καταγράφει περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα covid-19 κάθε 24ωρο, εδώ και τέσσερις ημέρες, περισσότερα από όσα έχουν καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με την κατάσταση στο σύστημα Υγείας να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

«Ασθενείς πεθαίνουν χωρίς οξυγόνο», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα του BBC, ενώ τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς, λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο, με το Νέο Δελχί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, άνοδος 58% σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ήμασταν πολύ χαρούμενοι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, όμως αυτή η καταιγίδα έχει συγκλονίσει τη χώρα», παραδέχθηκε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από το Τwitter να κατεβάσει δεκάδες επικριτικές αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων κάποιες από πολιτικούς της χώρας, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας. Το μέσο κοινωνική δικτύωσης αφαίρεσε κάποιες εξ αυτών.

Παγκόσμια ανησυχία-Βοήθεια από ΗΠΑ
Η κατάσταση στην Ινδία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, που σκοπεύουν να στείλουν στη χώρα επιπλέον βοήθεια, όπως δήλωσε χθες Σάββατο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείου Reuters.

«Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς υγειονομικούς, που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα (της επιδημίας covid-19)», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από NYT, BBC, Reuters