Ουκρανία: Στη “μαύρη αγορά” του διαδικτύου πωλούνται όπλα που έχει στείλει η Δύση – “Μπίζνα” εκατομμυρίων

 Ουκρανία: Στη “μαύρη αγορά” του διαδικτύου πωλούνται όπλα που έχει στείλει η Δύση – “Μπίζνα” εκατομμυρίων

Πολυβόλα, αντιαρματικά, χειροβομβίδες και άλλα όπλα που εστάλησαν ως βοήθεια στην Ουκρανία από χώρες της Δύσης πωλούνται σε παράνομα «σούπερ μάρκετ» όπλων στο dark web.

Επιβεβαιώνονται περίτρανα οι φόβοι των στρατιωτικών αναλυτών που παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, τις πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, για το αν έφτασαν τελικά στα σωστά χέρια όλα τα όπλα που παρέχουν ως βοήθεια στην Ουκρανία οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα έχουν σταλεί στην Ουκρανία όπλα – συμπεριλαμβανομένων και βαρέων τύπου – αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή ευρώ αν θέλετε, στο πλαίσιο συνδρομής και αντιμετώπισης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ενδεικτικά των μεγεθών τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη Μάη, οπότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει στρατιωτική στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει και στο σχετικό ρεπορτάζ του, σήμερα, ο Ριζοσπάστης.

Επικαλούμενο στοιχεία του Φόρουμ για το Εμπόριο Όπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει την Πολωνία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία από οικονομική άποψη, ύψους 1,47 και 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνο ο «κατάλογος» των ΗΠΑ περιλαμβάνει 1.400 αντιαεροπορικά Stinger, 6.500 αντιαρματικά Javelin, 20.000 άλλα αντιαρματικά όπλα και πάνω από 7.000 όπλα και 50.000.000 σφαίρες.

Έφτασαν όμως όλα στο επίσημο οπλοστάσιο της Ουκρανίας;

Η απάντηση είναι όχι.

Το τελευταίο διάστημα και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες αρκετά απ’ αυτά τα όπλα πωλούνται στο dark web. Ορισμένοι, στον βωμό του χρήματος, εκμεταλλεύτηκαν συνθήκες και καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία, ακριβώς λόγω του πολέμου, απέκτησαν περίστροφα, πυροβόλα, ρουκέτες, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα κι άλλο στρατιωτικό υλικό που είχε σταλεί ως βοήθεια και πλέον τα πουλούν στο dark web.

Η έναρξη της διαδρομής φαίνεται να ξεκινά από διεφθαρμένους Ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν πρόσβαση στα όπλα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει.

Όπως και να έχει, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στη σελίδα του παράνομου «καταστήματος» όπλων, παραγγέλνει αυτό που θέλει και έρχεται σπίτι του. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας Tor browser και μια σύνδεση internet. Και φυσικά να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα χρήματα ή τον απαραίτητο αριθμό κρυπτονομισμάτων.

Ο φιλορωσικός λογαριασμός στο Telegram ABS News δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες από την πώληση αντιαρματικού πυραύλου Javelin προς 30.000 δολάρια.

Το ABS News ισχυρίζεται ότι το FGM-148 Javelin, το οποίο πωλείται στο dark web, όπως ακριβώς θα πωλούνταν ένα παντελόνι ή μια ηλεκτρονική συσκευή, είναι ένα από τα πολλά αντιαρματικά κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός, αλλά το γεγονός ότι το όπλο είχε ως έδρα, όπως φαινόταν στη σχετική αγγελία, το Κίεβο, δείχνει ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει πολλές πιθανότητες να είναι αλήθεια.

«Οι Ουκρανοί πουλάνε Javelins στο darknet. Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταπωλεί εξοπλισμό και όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οποιοσδήποτε διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης TOR μπορεί να αγοράσει αυτό το ATGM στο ηλεκτρονικό κατάστημα», ανέφερε στο μήνυμα του ABS News στο Telegram.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν να είναι προς πώληση ημιαυτόματα τουφέκια Barret M-82 και τελευταίας γενιάς αντιαρματικούς εκτοξευτές Panzerfaust 3, οι οποίοι μπορούν να διαλύσουν ένα τανκ μία μόνο βολή.

Χαρακτηριστικές είναι και οι τελευταίες αναρτήσεις της δημοσιογράφου, Μαρίας Δεναξά, η οποία, επικαλούμενη πολυάριθμες αναφορές, τονίζει πως «τα μεγαλύτερα όπλα είναι κρυμμένα σε φορτία σιτηρών σε αυτοκινητοπομπές προς τη Μολδαβία και στη συνέχεια προς Τουρκία».

H ανησυχία της Interpol

Ο επικεφαλής της Ιντερπολ Jurgen Stock προέτρεψε τις χώρες που προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο να επικεντρωθούν στους μηχανισμούς εντοπισμού.

«Η ευρεία διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα οδηγήσει στη διάδοση των παράνομων όπλων στη φάση μετά τη σύγκρουση», είπε στην Αγγλοαμερικανική Ένωση Τύπου στο Παρίσι, όπως αναφέρει η Le Figaro news.

Ο Stock φοβόταν τη ληστεία όπλων και όπλων από εγκληματίες στη μαύρη αγορά της ΕΕ, καθώς οι τιμές των όπλων είναι υψηλότερες εκεί. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν παραδώσει αμυντικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, πυρομαχικά πυροβολικού και όπλα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της και να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ανησυχία έρχεται αφότου οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και άφησαν τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού που τελικά έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Θεόκριτος Αργυριάδης