• 17 Ιανουαρίου, 2021

Ορκωμοσία υπουργών: Παρών ο Ιερώνυμος, τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά… η απόσταση παραμένει

 Ορκωμοσία υπουργών: Παρών ο Ιερώνυμος, τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά… η απόσταση παραμένει

Τα βλέμματα όλων στην ορκωμοσία των νέων υπουργών ήταν στραμμένα στο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος τελικά (μετά την αρχική ενημέρωση ότι δεν θα πάει) παρέστη μόνο στο πρώτο γκρουπ. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο αν θα γινόταν το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς σοβεί η ένταση στις σχέσεις με την εκκλησία μετά την απόφαση να ανοίξουν αύριο Θεοφάνια οι ιεροί ναοί παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης.

Τελικά Ιερώνυμος και Κυριάκος Μητσοτάκης τα είπαν για λίγο χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε τι αναφέρθηκαν…

Σύμφωνα με το orthodoxia.info, η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ως τις 11 Ιανουαρίου, αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Το “καψώνι” Ιερώνυμου με την ορκωμοσία

Αρχικά, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα πήγαινε στη σημερινή ορκωμοσία. Τυπικά ο Αρχιεπόσκοπος δίνει το «παρών» όταν ορκίζεται ο πρωθυπουργός, όμως δεδομένων των συνθηκών, η κίνηση αυτή έστελνε ένα μήνυμα.

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι (ΣΚΑΪ) ενημέρωσε ότι ο Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία, για να διευκρινίσει σε… τρίτη του εμφάνιση, αυτή την φορά στην ΕΡΤ, ότι θα ορκίσει μόνο την πρώτη φουρνιά των νέων μελών της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν παρασκηνιακές επαφές προκειμένου να πειστεί ο Αρχιεπίσκοπος να δώσει το «παρών».

Η πορεία σύγκρουσης της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου να επισημαίνει ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αύριο για τα Θεοφάνεια πετώντας το μπαλάκι της παρουσίας στους… πιστούς. Σημειώνεται ότι από την ιεραρχία διαρρέεται ότι αύριο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα παραβρεθεί σε αγιασμό υδάτων.

Παράλληλα επανέλαβε πως η Εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κληρικούς, ενώ απαίτησε διακριτική παρουσία της αστυνομίας έξω από τους ναούς και μη επιβολή προστίμων προς τους πιστούς.

Έκανε λόγο για το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι οι νόμοι δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, ενώ δεν ξεκαθάρισε εάν έχει ήδη κατατεθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή με Ιερώνυμο: Θα παραστεί τελικά στην ορκωμοσία, τετ α τετ με Μητσοτάκη

Κόντρα μέχρι τέλους για τα Θεοφάνια: Ο Ιερώνυμος θα κάνει κανονικά αγιασμό υδάτων – Προσφυγή στο ΣτΕ – Κυβερνητική αμηχανία μετά την πυγμή