• 6 Δεκεμβρίου, 2021

Οργή Παπανικολάου μέσω libre: Δεν θα δεχτούμε την διαταγή Γκάγκα – “Η αύξηση θανάτων από λοιπές παθήσεις είναι εφάμιλλη του κοροναϊού”

 Οργή Παπανικολάου μέσω libre: Δεν θα δεχτούμε την διαταγή Γκάγκα – “Η αύξηση θανάτων από λοιπές παθήσεις είναι εφάμιλλη του κοροναϊού”

Οι έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών για την οδηγία του υπουργείου Υγείας για αναβολή των τακτικών χειρουργείων, λόγω της πίεσης στις μονάδες εξαιτίας του κοροναϊού, συνεχίζονται και αναμένεται να κλιμακωθούν εάν παρατηρηθούν περιπτώσεις ματαίωσης χειρουργείων, όπως δηλώνουν σε υψηλούς τόνους οι εκπρόσωποί τους στην ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Από την πρώτη στιγμή η κα Ματίνα Παγώνη, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους της και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι τα χειρουργεία θα συνεχίσουν να γίνονται και στο ίδιο πνεύμα, ο γεν. γραμματέας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας στο libre, ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία δε σκοπεύουν να υπακούσουν μία τέτοια “διαταγή” (όπως τη χαρακτήρισε) για μείωση των τακτικών χειρουργείων, ενώ αναφέρθηκε σε «νέο πάρτι» στην υγεία που θα στήσουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, που είναι και οι ευνοημένοι της νέας εντολής του υπουργείου Υγείας…

Αφού διέψευσε ραδιοφωνικά…

«Καταρχάς, δεν πρόκειται για οδηγία! Είναι διαταγή, που κοινοποιείται στα νοσοκομεία από τις 23 Νοεμβρίου για τον περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων σε ποσοστό έως και 80% ανάλογα με τις συνθήκες. Αμέσως μετά το σάλο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, η κυρία αναπληρώτρια υπουργός άρχισε να «μαζεύει» το περιεχόμενο εγγράφου! Όμως, η επανόρθωση ενός υπηρεσιακού εγγράφου δεν γίνεται με δηλώσεις στα ΜΜΕ… Γίνεται με ορθή επανακοινοποίηση του εγγράφου. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει!

Εμείς δε σκοπεύουμε να υπακούσουμε μία τέτοια διαταγή και είμαστε σε σχετική επικοινωνία με διοικητές των νοσοκομείων!», μας δήλωσε σε υψηλούς τόνους, ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει με ποιους τρόπου μπορεί να εφαρμόσουν την οδηγία οι διοικητές των νοσοκομείων, παρά την πίεση των γιατρών:

«Αν τώρα ο διοικητής κάποιου νοσοκομείου εκδώσει υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο μεταφέρει νοσηλευτές ή αναισθησιολόγους εκτός χειρουργείου και τους στείλει είτε σε πτέρυγες Covid ή στα ΤΕΠ, τα χειρουργεία δεν μπορούν να γίνουν! Μόνοι τους οι χειρουργοί δεν μπορούν να κάνουν επεμβάσεις…».

Ετοιμάζεται νέο πάρτι…

«Στις 23 Νοεμβρίου, μόλις άρχισε η κοινοποίηση του εγγράφου, ο Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια ημέρα έκανε λόγο για “τεράστιες επενδύσεις στο χώρο της υγείας”, στο συνέδριο της Καθημερινής.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως “τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπάρχει κοσμογονία επενδύσεων στα ιδιωτικά νοσοκομεία!”

Πρόκειται για σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων, όσων αφορούν τη δημόσια υγεία!
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών τρίβουν τα χέρια τους από τη στιγμή που διέρρευσε η εντολή της κας Γκάγκα, γιατί αρχίζει ένα καινούργιο πάρτι …».

Πρόκειται για τη συνέχεια της ίδιας εντολής της περασμένης άνοιξης

«Δεν ξεχνάμε ότι και την περασμένη άνοιξη, συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνης, έδωσε την ίδια εντολή και μάλιστα έλεγε και εκείνος ότι μία τέτοια οδηγία ισχύει δήθεν και για τις ιδιωτικές κλινικές.

Τότε, η εντολή Κοντοζαμάνη από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας δεν τηρήθηκε ούτε μία εβδομάδα. Ο ίδιος το γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα.

Κι ενώ εμείς, στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούσαμε να χειρουργήσουμε σοβαρά περιστατικά, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, είχαν στήσει βιομηχανία αισθητικών επεμβάσεων και χειρουργούσαν από το πρωί έως το βράδυ, ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν! Το ίδιο θα γίνει και τώρα».

·        Η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούνται να πάνε σε νοσοκομεία. Σωστά;

«Ναι, όντως υπάρχει φόβος και αναβολή για όσα μπορούν να αναβληθούν. Αν «περάσει» και αυτή η εντολή, θα αυξηθούν οι θάνατοι από λοιπές παθήσεις. Αλλά, επειδή δε θα είναι θάνατοι από κοροναϊό, δε θα απασχολήσουν τα δελτία ειδήσεων…

Αν υπολογίσουμε την αύξηση των θανάτων στη χώρα μας από το 2020 -σε σχέση με 2018 και 2019- και αν κάνουμε την αφαίρεση από τους 17.612 θανάτους που αποδίδονται στον κοροναϊό, θα δούμε ότι η αύξηση αφορά σχεδόν άλλους τόσους θανάτους, οι οποίοι σαφέστατα είναι από τις λοιπές παθήσεις που παραμελούνται γιατί έχει υποβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη.

Είμαστε σε συνεννόηση και με την ΕΙΝΑΠ και την κυρία Παγώνη και παρακολουθούμε ώστε να μη γίνουν μειώσεις χειρουργείων από τους διοικητές των νοσοκομείων. Πιέζουμε για αυτό και θα γίνουν άμεσα κινητοποιήσεις εάν υπάρξουν μειώσεις των τακτικών χειρουργείων!», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.