• 18 Απριλίου, 2021

Ολική ανατροπή με το κρουαζιερόπλοιο της TUI: Αρνητικό και το τρίτο τεστ – Το χρονικό του… συναγερμού

 Ολική ανατροπή με το κρουαζιερόπλοιο της TUI: Αρνητικό και το τρίτο τεστ – Το χρονικό του… συναγερμού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ και το τρίτο μοριακό τεστ που έκανε το κλιμάκιο στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 έδειξε πως δεν υπάρχουν θετικά κρούσματα και ο συναγερμός ήταν λανθασμένος.

Το κρουαζιερόπλοιο της Tui Cruises, το οποίο και άνοιξε ξανά την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά γιατί η εταιρία είχε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ πως υπάρχουν 12 κρούσματα στο πλοίο.

Σύψας: Σε καραντίνα 14 ημερών οι επιβάτες του Mein Schiff 6- Τεστ σε όλους, η διασπορά μπορεί να είναι τεράστια

Το Mein Schiff 6 βρισκόταν ανοιχτά της Μήλου και κατευθυνόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου όταν προέκυψε η ενημέρωση ότι 12 από τα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Άμεσα δόθηκε εντολή στο κρουαζιερόπλοιο να επιστρέψει στον Πειραιά, ώστε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει ελέγχους.

Το πλοίο επέστεψε στον Πειραιά στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (29.09.2020) και ενώ το… κουβάρι του λάθος συναγερμού είχε ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται.

Στο πλοίο επιβαίνουν 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα.

Το χρονικό του… false alarm

Το μεσημέρι της Δευτέρας (28.09.2020), στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός γιατί έγινε γνωστό πως 12 από τα μέλη του πληρώματος είχαν βρεθεί (οριακά) θετικά στον κορονοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της TUI Cruises, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, μπήκαν σε καραντίνα και ιχνηλατήθηκαν και οι επαφές τους.

Αποφασίστηκε το κρουαζιερόπλοιο, που εκείνη την ώρα έπλεε ανοιχτά της Μήλου, να επιστρέψει στον Πειραιά. Το βράδυ έγινε γνωστό από την εταιρία πως τα μισά από τα 12 κρούσματα είχαν βγει αρνητικά και σήμερα αναμένονταν τα υπόλοιπα. Ο έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο.

Τα μέλη του πληρώματος που είχαν βρεθεί (ως εκείνη την ώρα) θετικοί, ήταν ασυμπτωματικοί και με χαμηλό ιικό φορτίο.

Στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας Θεμιστοκλής του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου), το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, 29.09.2020. Η οδηγία ήταν σαφής: κανείς δεν θα κατέβει.

Λίγο μετά τις 08:30 έφτασαν οι πληροφορίες πως και τα υπόλοιπα έξι κρούσματα ήταν αρνητικά. Λίγο νωρίτερα, στο κρουαζιερόπλοιο είχε ανέβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε φτάσει στον Πειραιά περίπου στις 07:30 το πρωί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είχαν ενδείξεις ήδη από χθες (28.09.2020) ότι το πρώτο αποτέλεσμα των τεστ στο κρουαζιερόπλοιο ήταν αμφίβολο. Εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό έλεγχο. Αυτός ήταν ο έλεγχος που έβγαλε αρνητικά όλα τα τεστ. Ο έλεγχος αυτός έγινε μέσα στο πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Πειραιά.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο κρουαζιερόπλοιο για να επιβεβαιώσει τα αρνητικά τεστ και έκανε επιτόπιο έλεγχο (πήρε ξανά δείγματα από τους 12 ναυτικούς) και πήρε και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προς εξέταση, βάσει των πρωτοκόλλων.

Και τα αποτελέσματα αυτά ήταν που… έλυσαν το γρίφο, αφού βγήκαν κι αυτά αρνητικά.

Το ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου ξεκίνησε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο για μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά κρουαζιέρα της TUI Cruises μετά τον 6μηνο αποκλεισμό εξαιτίας του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εταιρία για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Συνολικά στο πρόγραμμα είναι να πραγματοποιηθούν συνολικά επτά κρουαζιέρες. Το πρώτο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες του Mein Shiff 6 είχε γίνει από τις 13 έως τις 20 Σεπτεμβρίου και στο δρομολόγιο της περιλαμβάνονταν προσεγγίσεις στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, με αναχώρηση και επιστροφή στην Κρήτη.