• 16 Ιουνίου, 2021

Οι Τούρκοι ανοίγουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο στον τουρισμό

 Οι Τούρκοι ανοίγουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο στον τουρισμό

Εξακολουθούν τα τουρκικά έργα στην περιοχή της Αμμοχώστου προκειμένου να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για ξένους τουρίστες, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το κομμάτι της παραλίας που θα ανοιχθεί είναι αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2020 και έφαγε μαζί με το ζεύγος Τατάρ στο κιόσκι που ειδικά κατασκευάστηκε για εκείνη την επίσκεψη και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την Κυπριακή Κυβέρνηση, όσο και από την Ελληνική.

Το κιόσκι δε, που τους είχε φιλοξενήσει, βρίσκεται ακόμη εκεί, ενώ έχουν φυτευτεί επίσης φοίνικες και έχει κατασκευαστεί αναψηκτήριο και καντίνα.

Προσβάσιμος για τον τουρκικό κατοχικό στρατό

Να σημειωθεί ότι ήδη τμήμα της παραλίας της Χρυσής Ακτής λειτουργεί από το 1975, όπως και 3 ξενοδοχεία μπροστά σε αυτή, μόνο για τα μέλη του τουρκικού κατοχικού στρατού. Η περιοχή εκείνη δεν είναι πλέον προσβάσιμη και δεν μπορούν πολίτες να περάσουν από εκεί, όπως το πρώτο διάστημα που η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Έργα και στην περίκλειστη πόλη

Στο σημείο δεξιά της Λεωφόρου Κένεντι, πριν την αυστηρά στρατιωτική μη προσβάσιμη περιοχή, εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και ένα μεγάλο κομμάτι γης ισιώνεται, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το τί θα γίνει εκεί.

Αλλαγή και στον Δημοτικό Κήπο του Βαρωσιού, μπροστά από το 1ο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Ο κήπος έχει καθαρισθεί και όπως φαίνεται θα χρησιμοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται η είσοδος μέσα στον κήπο, ούτε και οι φωτογραφίες. Προ μηνών ο τουρκοκυπριακός Τύπος είχε γράψει ότι στην περίκλειστη πόλη επρόκειτο να κατασκευασθεί ο «κυπριακός εθνικός κήπος».

Στους δρόμους που είναι ανοικτοί και προσβάσιμοι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, υπάρχουν ποδηλάτες και αρκετοί «αστυνομικοί», όπως και κάμερες παρακολούθησης παντού. Έχει γίνει καθαρισμός από φυτά, χόρτα και δέντρα, αρκετών προσόψεων σπιτιών. Πλέον η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανένα κτίριο. Έχουν τοποθετηθεί παντού ξύλινοι πάσσαλοι με σκοινιά. 

Με πληροφορίες: ΚΥΠΕ, in.gr