• 3 Αυγούστου, 2021

Οι πιο όμορφοι φάροι στον κόσμο (εικόνες)

 Οι πιο όμορφοι φάροι στον κόσμο (εικόνες)

Δεν είναι μόνο φάροι, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μνημεία αρχιτεκτονικής, σημεία εμβληματικά της σχέσης του ανθρώπου με την θάλασσα. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο -ένας από αυτούς και στην Κύπρο- και οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αναμφίβολα ελκυστικές εν μέσω θέρους…

Οι φάροι αποτελούν απόδειξη της μακροχρόνιας σχέσης του ανθρώπου με τη θάλασσα. Από απαραίτητο εργαλείο των ναυτικών παλαιότερα, πλέον οι περισσότεροι λειτουργούν ως τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία, ξενοδοχεία ή απλά έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του ανέμου και της θάλασσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χώρα μας το 1955 οι φάροι που λειτουργούσαν ανέρχονταν σε 470 εκ των οποίων οι 93 ήταν επιτηρούμενοι και οι υπόλοιποι αυτόματοι. Οι νομοθετημένες τότε οργανικές θέσεις προσωπικού έφθαναν τις 320. Σήμερα το Φαρικό δίκτυο αριθμοί 120 παραδοσιακούς φάρους μέσης ηλικίας περίπου 2 αιώνων. Μόνον οι 20 από αυτούς βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 30. Στους υπόλοιπους τα σημάδια φθοράς είναι ορατά και δια γυμνού οφθαλμού.

Διαφάνεια 3 από 19: GettyImages-171561466
Φάρος Φόλι Πόιντ, Τζαμάικα
Αυτός ο φάρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Τζαμάικα, στην πόλη Πορτ Αντόνιο, που είναι γνωστό ως σημείο αποστολής για μπανάνες και καρύδες.
Διαφάνεια 4 από 19: GettyImages-530751212
Φάρος Μπάρα, Βραζιλία
Ο φάρος στο Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα της Βραζιλίας χτίστηκε το 1698 και λέγεται ότι είναι ο παλαιότερος φάρος στη Νότια Αμερική. Τα ανθεκτικά τείχη του Forte de Santo Antônio da Barr περικλείουν τον φάρο. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σημείο για την ανέγερση ενός φάρου και ενός οχυρού, καθώς το ακρωτήριο έχει θέα στον Κόλπο των Αγίων Πάντων.
Διαφάνεια 5 από 19: Petit Minou Lighthouse, France
Φάρος Πτι Μινού, Γαλλία
Ένας από τους δεκάδες φάρους που κοσμούν τις απόκρημνες και διαβόητα φουρτουνιασμένες ακτές της Βρετάνης, ο φάρος του Πτι Μινού προστέθηκε μπροστά από το φρούριο για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα μέσω του στενού Γκουλέ ντε Μπρεστ. Αξίζει να επισκεφτείτε τον φάρο με βάρκα, για να τον θαυμάσετε από κάθε πλευρά.
Διαφάνεια 6 από 19: Lighthouse in Kato, Paphos, Cyrpus
Φάρος στην Κάτω Πάφο, Κύπρος
Αυτός ο φάρος είναι ένα αξιοθέατο του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου, στο οποίο εκτελούνται ακόμα εργασίες ανασκαφής.
Διαφάνεια 7 από 19: St Abb's Head Light
Φάρος Σεντ Αμπ, Σκωτία
Ο φάρος του Σεντ Αμπ, ο οποίος χτίστηκε το 1862 στην ανεμοδαρμένη κορυφή ενός γκρεμού, πήρε το όνομά του από το ακρωτήριο στο οποίο είναι σκαρφαλωμένος. Τα κτήρια είναι κλειστά για το κοινό, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την όμορφη θέα από τα καλά διατηρημένα μονοπάτια. Γύρω από τον φάρο υπάρχει ένα φυσικό καταφύγιο, η ατραξιόν του οποίου είναι μια αποικία 60.000 θαλάσσιων πτηνών, με κυρίαρχα είδη τις ρίσσες και τους κέπφους.
Διαφάνεια 8 από 19: UK, Scotland, Highland, Great Britain, Highlands, Rua-Reidth lighthouse at sunset, Highlands West Coast
Νέα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
ΟΠΕΚΑ: Καταβλήθηκε το επίδομα αναδοχής σε όλους τους ανάδοχους γονείς
Διαφάνεια 8 από 19: UK, Scotland, Highland, Great Britain, Highlands, Rua-Reidth lighthouse at sunset, Highlands West Coast

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.