Σκωτία: Ο πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος, Χάμζα Γιουσάφ, νέος αρχηγός του SNP

 Σκωτία: Ο πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος, Χάμζα Γιουσάφ, νέος αρχηγός του SNP

«Λευκός καπνός» στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας, Χάμζα Γιουσάφ, εξελέγη από τα μέλη του ως ο διάδοχος της Νίκολα Στέρτζον στο τιμόνι του κόμματος και, κατ’επέκταση, της χώρας.

Ο Χάμζα Γιουσάφ θεωρείτο το φαβορί ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους και εκτιμάται από τα διεθνή Μέσα ότι η πολιτεία του θα αποτελέσει συνέχεια εκείνης της προκατόχου του, που αν και δεν είχε εκφράσει την προτίμησή της, έκλινε σαφώς προς το πρόσωπο του.

Ο 37χρονος πολιτικός είναι ο πρώτος πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα αρχηγός του SNP και αναμένεται να ανακοινωθεί ως πρώτος υπουργός της Σκωτίας. Κέρδισε με 52,1% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έναντι του 47,9% της Κέιτ Φορμπς. Η Ας Ρίγκαν, η πρώην υπουργός Ασφάλειας Κοινότητας, δεν κατάφερε να περάσει από τον πρώτο γύρο.

Η ανακοίνωση στο Εδιμβούργο έδωσε τέλος σε μια διαμάχη έξι εβδομάδων που γινόταν όλο και πιο πικρή καθώς οι τρεις υποψήφιοι επιτίθεντο ο ένας στα πεπραγμένα του άλλου.

Ο Χάμζα Γιουσάφ πρόκειται να ορκιστεί πρώτος υπουργός την Τετάρτη, και θα γίνει το πρώτο άτομο από εθνική μειονότητα που κατέχει τη θέση, μετά από κοινοβουλευτική ψηφοφορία στο Χόλιροντ την Τρίτη.

Σχετικά Άρθρα