• 6 Αυγούστου, 2021

Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

 Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους

«Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Αν θέλω για παράδειγμα να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω 10 άτομα μέσα, φοράω μάσκα», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8. “Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται και στους εξωτερικούς χώρους. Όταν βλέπουμε πολύ κόσμο φοράμε μάσκα” τόνισε.

“Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί εξαπλωθεί η νόσος πολύ γρήγορα, άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν” πρόσθεσε ο καθηγητής.

“Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές. Κυκλοφορούν κάποιες που είναι σχεδόν διαφανείς και δεν κάνουν πολλά πράγματα. Θέλει να έχουν τις προδιαγραφές του ΕΟΔΥ. Οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα. Όσες είναι από το πιγούνι προς τα πάνω δεν καλύπτουν τη μύτη, αυτές νομίζω δεν είναι σωστές. Νομίζω θα βγάλει και η επιτροπή κάποιες προδιαγραφές που θα ανακοινωθούν και θα τα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα” περιέγραψε.

Ερωτηθείς για τα beach bar επανέλαβε: “Όλοι αυτοί οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο, αγνώστους μεταξύ τους και συνωστισμό, έχουν μεγάλο κίνδυνο υπερμετάδοσης. Τα πανηγύρια που μαζεύουν πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα, γιατί και εμείς από την Αθήνα θα πάμε στο πανηγύρι στο χωριό, είναι ακόμη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης. Καταλαβαίνω το κοινωνικό, οικονομικό κόστος, αλλά τι να κάνουμε”.

Την ανησυχία του για τα διάσπαρτα κρούσματα κοροναϊού και τη μη χρήση της μάσκας από τους πολίτες εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής, Μάριος Λαζανάς.

Ο κ. Λαζανάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, ανέφερε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο δυσκολιών, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης, ο Μάριος Λαζανάς υπογράμμισε: «Επειδή μπαίνουμε σε δύσκολη εποχή, επειδή δεν έχουμε τα φάρμακα το πιο σημαντικό μέτρο είναι η πρόληψη που αφορά τις αποστάσεις, τη μάσκα και το πλύσιμο των χεριών».

Εξήγησε επίσης ότι «θεωρούμε ότι η μάσκα είναι βασικό μέτρο και πρέπει να καθιερωθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους που δεν είχε καθιερωθεί από την 1η Μαΐου. Αλλού υπήρχε σύσταση για χρήση της μάσκας αλλού ήταν επιβάλλεται. Στα σούπερ μάρκετ υπήρχε σύσταση για χρήση μάσκας και τώρα απλά λέμε ότι θα πρέπει να επιβληθεί η χρήση της, δηλαδή, εμείς πιστεύουμε ότι για τη χρήση της μάσκας πρέπει να γίνουν έλεγχοι από εδώ και πέρα.

Τέλος και με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε περιοχές ανά την Ελλάδα, ο Μάριος Λαζανάς ανέφερε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πάμε σε κάποιους περιορισμούς. «Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός, βλέπετε τι γίνεται στα μπαρ και στα beach bars και στις παραλίες; Ενδεχομένως να χρειαστεί να μπει κάποιος περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ», είπε.