Όλοι με μάσκα στην Αθήνα – Σήμα κινδύνου για τα μικροσωματίδια λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα

 Όλοι με μάσκα στην Αθήνα – Σήμα κινδύνου για τα μικροσωματίδια λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ανέφερε πως οι περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο λόγω της φωτιάς στην Πάρνηθα, είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς. Σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων εξήγησε πως το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια, ωστόσο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στις ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Εξαιτίας όμως της φωτιάς που ξέσπασε χθες οι εν λόγω συγκεντρώσεις έφτασαν στα 100 μικρογραμμάρια.

Αναλύοντας τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο Νίκος Μιχαλόπουλος ανέφερε πως η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια. Η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Είπε επίσης, πως η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος επισήμανε πως τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα, αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Εστίασε ωστόσο στη χρήση της μάσκας, «σαν αυτή που φορούσαμε την περίοδο της πανδημίας». Είναι μία λύση υποχρεωτική, αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων. Τόνισε ωστόσο πως δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

Σχετικά Άρθρα