Ο πρώτος ασθενής που έκανε εμβόλιο κατά του καρκίνου

 Ο πρώτος ασθενής που έκανε εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ένας άνδρας από το Μέρσεϊσαϊντ έγινε ο πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε ένα «εμβόλιο» που ελπίζεται ότι θα σταματήσει τον επαναλαμβανόμενο καρκίνο στο κεφάλι και στον τράχηλο να επιστρέψει – σε μια κλινική ερευνητική δοκιμή που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία περαιτέρω πρωτοποριακών θεραπειών για την ασθένεια.

Στον ασθενή Graham Booth χορηγήθηκε μια ένεση μιας θεραπείας προσαρμοσμένης στο προσωπικό του DNA και σχεδιάστηκε για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αποκρούσει μόνιμα τον καρκίνο.

Χαμός στο Twitter – Ο Σκλαβενίτης γέμισε με τρόφιμα το σπίτι της 70χρονης

Ο μπαμπάς των πέντε παιδιών, ο 54χρονος Γκράχαμ, θα κάνει μια πορεία διάρκειας ενός έτους με αυτές τις ενέσεις ανοσοθεραπείας στο Κέντρο Καρκίνου του Κλάτερμπριτζ ως μέρος ενός ερευνητικού έργου που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των θανάτων και της υποτροπής σε καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, στόμα και γλώσσα.

Στη μελέτη Transgene συμμετέχουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Κέντρο Καρκίνου του Κλάτερμπριτζ, το Κέντρο Κεφαλής & Αυχένα του Λίβερπουλ και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Λίβερπουλ.

Ο επικεφαλής ερευνητής για τη δοκιμή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Christian Ottensmeier, Καθηγητής Ανοσο-Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και Σύμβουλος Ιατρικός Ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Clatterbridge, δήλωσε: «Είναι μια πραγματικά συναρπαστική μέρα σε αυτή τη σημαντική έρευνα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Το να έχεις φτάσει στο στάδιο ενός ασθενούς που λαμβάνει αυτή τη θεραπεία που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, είναι πραγματικά εκπληκτικό».

Ο καθηγητής Ottensmeier είπε ότι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στη δοκιμή στο Clatterbridge και θα τους προσφερθούν εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν πολύ, καθώς και να διευρύνουν τη γνώση της ομάδας για εξατομικευμένες θεραπείες καρκίνου που θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν άτομα με άλλους τύπους καρκίνου.

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες στον κ. Booth που συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτήν την κλινική ερευνητική δοκιμή», δήλωσε ο καθηγητής Ottensmeier. «Είναι υπέροχο που καταφέραμε να περάσουμε από το θεωρητικό στάδιο αυτής της έρευνας στη δημιουργία μιας θεραπείας για πραγματικούς ανθρώπους. Όλοι περιμέναμε τόσο πολύ να έρθει αυτή η μέρα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά στους ασθενείς που θεραπεύουμε στο Clatterbridge.»

Ο καθηγητής Ottensmeier είπε ότι οι ασθενείς θα είχαν επίσης καλύτερη εμπειρία με αυτή τη θεραπεία – η οποία κατασκευάζεται στη Γαλλία από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Transgene – καθώς θα υπήρχαν πολύ λιγότερες παρενέργειες επειδή οι υγιείς ιστοί και τα κύτταρα δεν θα καταστραφούν, όπως συμβαίνει συνήθως στη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Είπε: «Είναι απίθανο αυτή η θεραπεία να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στους ασθενείς μας, αλλά πιθανότατα θα προκαλέσει πολύ σημαντικά οφέλη».

Ο Γκράχαμ, από το West Kirkby, είπε ότι δεν ανησυχούσε για το ότι θα γίνει το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα λάβει αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία και ότι «άνοιξε νέες πόρτες» που του έδωσαν ελπίδα ότι ο καρκίνος δεν θα επανέλθει.

Ο Γκράχαμ είπε: «Όταν έκανα την πρώτη μου θεραπεία για τον καρκίνο το 2011, είχα την εντύπωση ότι ο καρκίνος δεν θα επέστρεφε. Ο μεγαλύτερος φόβος μου έγινε αντιληπτός το 2016 όταν επέστρεψε και μετά το 2019 και μετά δύο περιπτώσεις το 2021.

«Πέρυσι είχα την αίσθηση ότι ο καρκίνος εξελίσσεται και δεν έμειναν πολλές επιλογές.

«Αυτή η κλινική δοκιμή άνοιξε νέες πόρτες και μου δίνει λίγη ελπίδα ότι ο καρκίνος μου δεν θα επανέλθει. Και αυτό θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες για άλλους ανθρώπους.

«Ελπίζω ότι κοιτάζω ένα καλύτερο μέλλον. Λίγη ελπίδα ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά – κάτι που θα σήμαινε τον κόσμο για την οικογένειά μου και όλους τους γύρω μου».

Σχετικά Άρθρα