Νταλούκας στο libre: Προφανής η αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των αγοριών έναντι του HPV

 Νταλούκας στο libre: Προφανής η αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των αγοριών έναντι του HPV

Μετά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανανεώνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, συστήνοντας τον εμβολιασμό κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια για τις ηλικίες 9-18 ετών, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, η ένταξη των αγοριών αυτής της ηλικιακής ομάδας σημαίνει ότι θα υπάρχει συμπερίληψη, ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για αγόρια της ηλικίας αυτής.

Η αξία του εμβολιασμού έναντι του HPV και στα δύο φύλα

Είναι γνωστή η ογκογόνος δράση των ιών  HPV και στα δύο φύλα και αδιαμφισβήτητο το όφελος του εμβολιασμού.

Η σύσταση και η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου HPV και στα αγόρια αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και να συμβάλει καθοριστικά στον επιδιωκόμενο στόχο της εξάλειψης των HPV εξαρτώμενων μορφών καρκίνου.

Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού, θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς τη σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV.

Για τη σημασία του εμβολιασμού και στα αγόρια έναντι του HPV, μίλησε στο libre, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, δίνοντας σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα και χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις προς τους γονείς.

«Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ευθύνεται για μια σειρά από καρκινογενέσεις, που αφορούν τον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο, το αιδοίο τον πρωκτό, το πέος, τον λάρυγγα, τις αμυγδαλές και το στόμα. Δεν πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε ότι ορισμένα στελέχη του HPV προκαλούν κονδυλώματα και στα δύο φύλλα. Είναι προφανής, επομένως, ο λόγος και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού και των αγοριών», τόνισε ο κ. Νταλούκας και πρόσθεσε:

«Το εμβόλιο για τον HPV πολύ κακώς έχει ονομαστεί-παραφραστεί στη χώρα μας ως εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι επόμενο οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά να αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος του εμβολιασμού των αγοριών, αφού δεν έχουν μήτρα.

Σε χώρες που έχουν εφαρμόσει καθολικό εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, έχει παρατηρηθεί μεγάλη μείωση των καρκίνων του λάρυγγα στους άνδρες».

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στα δύο φύλα:

·         Περίπου 5% των καρκίνων σε παγκόσμια κλίμακα, οφείλονται στον HPV.

·         Περίπου 20% των νοσημάτων και καρκίνων που οφείλονται στον HPV αφορά τους άντρες.

Μέσα στους στρατηγικούς στόχους αναφορικά με την πρόληψη ογκολογικών ασθενειών, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται και ο εμβολιασμός ενάντια σε καρκίνους που προκαλούνται από ιούς, με τον στόχο του εμβολιασμού τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών, καθώς και της σημαντικής αύξησης του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του HPV έως το 2030.

«Ο εμβολιασμός από την ηλικία των 9 ετών έχει πολύ καλύτερη αντισωματική απάντηση και ορθώς το ηλικιακό όριο του εμβολιασμού κατέβηκε στα 9 έτη (προηγούμενη σύσταση αφορούσε την έναρξη του εμβολιασμού στα 11 έτη).
Από την άλλη, η ευκαιρία για εμβολιασμό στην ηλικία αυτή είναι σαφώς καλύτερη από τις μεγαλύτερες ηλικίες, που τα παιδιά όλο και λιγότερο επισκέπτονται τον παιδίατρο για να εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να παραμελείται ή και να μην γίνεται», εξήγησε, καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Το προφίλ του HPV

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι μια ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υπότυπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Είναι γνωστό ότι 40 υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου
20 είναι δυνητικά ογκογόνοι.

Σχεδόν, όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν HPV ιό.

Οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα περίπου 80% των κοριτσιών και των αγοριών να παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Σε περίπου 5-10% των μολύνσεων θα υπάρξει εμμένουσα λοίμωξη, που μπορεί  να οδηγήσει στην εκδήλωση κακοήθειας.

Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες, καρκίνο του πέους και του πρωκτού στους άνδρες.

Επιπλέον, οι ογκογόνοι ΗPV τύποι σχετίζονται και με καρκίνο του στοματοφάρυγγα που αυξάνει σε συχνότητα τις τελευταίες 10ετίες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των μη ογκογόνων HPV τύπων είναι τα γεννητικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, με θεραπεία που μπορεί να είναι επίπονη, καθώς υποτροπιάζουν προκαλώντας ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα σε νέους ανθρώπους.

Ο προληπτικός εμβολιασμός κατά του HPV

  • Ο εμβολιασμός για πρόληψη λοίμωξης από ΗPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και φαίνονται πλέον τα σημαντικά αποτελέσματά του.
  • Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού.
  • Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων.
  • Πριν από 2 χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ξεκίνησαν τον εμβολιασμό και στα αγόρια, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν σταδιακά και άλλες χώρες.
  • Στην Ελλάδα, μόνο 30%-40% των εφήβων κοριτσιών εμβολιάζεται, παρότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους.

Παναγιώτης Δρίβας