Νέο πακέτο 15 δισ. στην οικονομία, κυρίως για επιχειρήσεις

 Νέο πακέτο 15 δισ. στην οικονομία, κυρίως για επιχειρήσεις

Με νέο πακέτο, ύψους έως 15 δισ., παρεμβαίνει η κυβέρνηση ως αντίμετρο στις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού. Με τη νέα αυτή παρέμβαση επιβεβαιώνεται αυτό που από πολλές πλευρές είχε διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα, ότι είτε Μέγαρο Μαξίμου και Χρ. Σταϊκούρας παραήσαν επιφυλακτικοί (φοβούμενοι πιθανώς τα χειρότερα) είτε ότι το πακέτο ήταν αναντίστοιχο των αναγκών της εθνικής οικονομίας και των πολιτών –ή και τα δύο.

Την πληροφορία για το νέο πακέτο φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή» -αποτελεί το κεντρικό της θέμα σήμερα, σε ρεπορτάζ της Ελ. Κούρταλη- με πηγή της τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, από όσα εκείνος είπε σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές.

Ειδικότερα, τα πρόσθετα μέτρα θα εξειδικεύονται σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ύψους 12 δισ., και μέτρα για εργοδότες και εργαζόμενους, ύψους 3 δισ. (Από τους αριθμούς είναι σαφές ότι το βάρος πέφτει στη διάσωση των επιχειρήσεων και, μέσω αυτών, όλων των υπολοίπων).

Η μεν πρώτη δέσμη θα ανακοινωθεί το Μάιο, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων ή/και δανείων και θα αφορά εξίσου ΜΜΕπιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις, η δε δεύτερη θα είναι πακέτο στήριξης για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Ταυτόχρονα, υπό επεξεργασία είναι σχέδιο επιδότησης του επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, όσων, όμως, ήταν ενήμερα ως το τέλος του 2019.

Αυτονόητο είναι ότι ο προϋπολογισμός θα επικαιροποιηθεί εκ νέου, πάντως σύμφωνα με την «Κ» μόνο 5 δισ. μέτρων θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό, τα υπόλοιπα θα προέλθουν από κεφάλαια στήριξης της Ε.Ε. Από αυτό το στοιχείο και μόνο γίνεται προφανές πόσο αναγκαίο, εξαιρετικά κρίσιμο είναι για τη χώρα μας το Corona ευρωομόλογο… Εξάλλου, ο Αλ. Πατέλης μοιράστηκε με τους επενδυτές την ιδέα αξιοποίησης 1,8 δισ. ευρώ Κοινοτικών κεφαλαίων που παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά και τη δυνατότητα ευελιξίας στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων. Μόνο από τα τελευταία μπορούν να προέλθουν άλλα 2-5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Η συζήτηση πήγε αναπόφευκτα και στο μαξιλάρι ύψους 31 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο, υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών. Και, αυτό το… «προς το παρόν», ας το συγκρατήσουμε. (Πληροφορίες από υπουργό του οικονομικού κύκλου θέλουν να αξιοποιείται τελικώς το μαξιλάρι κατά την περίοδο που η οικονομία θα πρέπει να πάρει τα πάνω της).

Επιπλέον, από το νέο QE η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να έχει σημαντικά κέρδη: έως και 15 δισ. ελληνικού χρέους υπολογίζεται ότι θα αγοράσει η ΕΚΤ. Παραλλήλως, επικρατεί αισιοδοξία  και για το ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση για τις τράπεζες. Εδώ, πάντως, ο φόβος για ένα μεγάλο κύμα κόκκινων δανείων πονοκεφαλιάζει ήδη το οικονομικό επιτελείο. Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση προχωρά στα σχέδιά της, σύμφωνα με την «Κ», με αναπροσαρμογές ωστόσο.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η εκτίμηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι ναι μεν η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο θα είναι βαθιά, ωστόσο αναμένεται σημαντική ανάκαμψη κατά το γ’ τρίμηνο. Στο τέλος της χρονιάς πάντως ο δείκτης θα είναι στο «μείον».  

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα