• 11 Μαΐου, 2021

Νέες καθυστερήσεις από την AstraZeneca – Παραδίδει τα μισά εμβόλια στην ΕΕ

 Νέες καθυστερήσεις από την AstraZeneca – Παραδίδει τα μισά εμβόλια στην ΕΕ

Τα μισά εμβόλια από τα 2,6 εκατομμύρια που ήταν προγραμματισμένα για αυτή την εβδομάδα, θα παραδώσει η βρετανοσουηδική εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό τουλάχιστον, αναφέρουν έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, ενώ εκπρόσωπος της AstraZeneca το επιβεβαιώνει σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη την περασμένη εβδομάδα, ότι η μία από τις δύο παρτίδες του εμβολίου) που ήταν προς παράδοση αυτή την εβδομάδα, χρειαζόταν να ελεγχθεί και θα παραδοθεί σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι «στη σωστή πορεία» για να τηρήσει το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η φαρμακευτική εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες μέλη, συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αντί για 2,6 εκατομμύρια που ήταν το πλάνο της αυτή την εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται συχνά και έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Οι νέες ανακοινώσεις έρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία, καθώς πάρα πολλές χώρες αλλάζουν την εμβολιαστική στρατηγική τους βάζοντας περιορισμούς στο προϊόν της AstraZeneca, εξαιτίας των περιστατικών παρουσίασης θρομβώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει και στον θάνατο.