• 27 Νοεμβρίου, 2021

“Τα γυρίζει” ο Α. Σκέρτσος για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει

 “Τα γυρίζει” ο Α. Σκέρτσος για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει

Σάλο έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Ακη Σκέρτσου στο facebook, η οποία όπως λέει ο ίδιος παρερμηνεύθηκε. Την αποπομπή του ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή», αναφέρει σε νεότερη δήλωσή του o Άκης Σκέρτσος, σχετικά με αντιδράσεις που προκάλεσε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού εκφράζει τη λύπη του που η εν λόγω ανάρτηση παρερμηνεύθηκε, επαναλαμβάνει την ευχή του «οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Η δήλωση του Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής:

“Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης. Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει”.

“Κεραυνοί” Χαρίτση για την παρέμβαση Σκέρτσου στη δίκη Τοπαλούδη: “Ο Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει”

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, με την οποία άσκησε κριτική στην αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τοβ πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Σκέρτσο, καταλογίζοντάς του ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Α. Χαρίτσης δήλωσε ότι «ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του.

Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς “η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα”, όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Πέτσας: Παραδικαστικό επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πάει πολύ να κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις παρεμβάσεις του εναντίον της;

  • Ότι ο κ. Τσίπρας δήλωνε τον Σεπτέμβριο 2016 ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα» και ότι δεν «δίνει καμία πιθανότητα» να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Συμβούλιο της Επικρατείας;
  • Τη δημιουργία επί των ημερών του, ενός παραδικαστικού κυκλώματος το οποίο εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία η οποία διερευνάται από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων;
  • Την ανάρτηση του κ. Τσίπρα περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας»;
    Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει.
    Σχετικά με την ανάρτηση του κ. Α. Σκέρτσου, όπως ο ίδιος εξ αρχής διευκρίνισε, εξέφρασε προσωπικές απόψεις για ένα θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, τονίζοντας τις αρχές του κράτους δικαίου και χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Η δήλωση του Ακη Σκέρτσου στο facebook

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τον θελουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσυνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει.

Λίγο αργότερα, πάντως, και υπό τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρέμβασή του, ο υφυπουργός και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως πρόκειται για “προσωπικές απόψεις” που δεν συνδέονται με τον ρόλο του και εκτέθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Ωστόσο, υπό την έννοια αυτή, όμως, “προσωπικές” θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και απόψεις σχετικά με την Δικαιοσύνη και συγκεκριμένους λειτουργούς που διατύπωνε παλαιότερα ο Παύλος Πολάκης και προκαλούσαν “σεισμό” με ανακοινώσεις της Ν.Δ και προβεβλημένες παρεμβάσεις των ΜΜΕ.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως ουδέποτε έως τώρα είχε απασχολήσει κάποια ανάρτηση του κ. Σκέρτσου στο facebook, οπότε δημιουργείται εύλογα η απορία γιατί επέλεξε, σήμερα, να παρέμβει σε μια μείζονα εν εξελίξει δικαστική υπόθεση ενός αποτρόπαιου εγκλήματος με τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά…