“Παράλληλο σύστημα” ΕΟΔΥ: Ο Μαγιορκίνης είχε μιλήσει για δύο βάσεις δεδομένων από τον Οκτώβριο (vid)

 “Παράλληλο σύστημα” ΕΟΔΥ: Ο Μαγιορκίνης είχε μιλήσει για δύο βάσεις δεδομένων από τον Οκτώβριο (vid)

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το μείζον ζήτημα με τις αποκαλύψεις για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κοροναϊού που φέρεται να διατηρεί ο ΕΟΔΥ, και το οποίο διαψεύστηκε σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση και τον Οργανισμό.

Και τούτο διότι στις 13 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών υγείας ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε μιλήσει για το δύο βάσεις δεδομένων.

Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ποσοστό θετικότητας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Γκίκας Μαγιορκίνης  είχε απαντήσει:

  • «Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στις 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10-13 χιλιάδες. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο Υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα».

Λίγα λεπτά μετά ο Γ.Μαγιορκίνης επιχείρησε να διορθώσει λέγοντας:

  • «Διόρθωση. Επειδή μίλησα τώρα με τον κύριο Αρκουμανέα, 19.500 τεστ ήταν εχθές τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα ιδιωτικά. Απλά είναι δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά που σας είπα ότι τα δηλώνουν αλλού. 19.500 ήταν εχθές». 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Αίσθηση έχει προκαλέσει εξάλλου και η δημόσια παραδοχή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσας ο οποίος μίλησε για «υποσύστημα» καταγραφής και επεξεργασίας των στοιχείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Νάσου Ηλιόπουλου απηύθυνε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για χάος στα δεδομένα πάνω στα οποία η Επιτροπή καλείται να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας:

  • Ενσωματώνονται σε καθημερινή βάση και έγκαιρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την παράλληλη πλατφόρμα του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Covid19 ή ισχύουν οι καταγγελίες μελών της Επιτροπής για μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τη μία εβδομάδα;
  • Έχουν οι επιστήμονες της Επιτροπής πρόσβαση σε καθημερινή βάση σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανα περιφέρεια, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν εισηγήσεις για την πορεία και τη διαχείριση της πανδημίας ή καλούνται να εισηγούνται στα τυφλά;
  • Αφού όλα είναι καλώς καμωμένα, γιατί επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής που ζητά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ίδιοι οι επιστήμονες;

Σχετικά Άρθρα