Συνέντευξη Νίκου Μπίστη στο libre: Η κάλπη της 15ης Μαΐου είναι ψήφος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη- “Έρχεται η ώρα που ο Ανδρουλάκης πρέπει να αποφασίσει…”

 Συνέντευξη Νίκου Μπίστη στο libre: Η κάλπη της 15ης Μαΐου είναι ψήφος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη- “Έρχεται η ώρα που ο Ανδρουλάκης πρέπει να αποφασίσει…”

Κανείς δεν θα θέλει στο εξής να δίνονται μάχες οπισθοφυλακών σημειώνει με νόημα στο libre το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκος Μπίστης για το κλίμα που διαμορφώθηκε με την Ομπρέλα στο τέλος του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κάλπη της 15ης Μαΐου για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι και ψήφος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνει και εκτιμά ότι πλέον όσο θα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της καθαρής επιλογής θα γυρνά μπουμερανγκ στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Μπολάκη

  • Ήταν τελικά ένα ιστορικό Συνέδριο το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ποιό κατά τη γνώμη σας μπορεί να θεωρηθεί ως το μεγαλύτερο επίτευγμά του για την επόμενη ημέρα στην πορεία του μετασχηματισμού;

Ήταν σε κάθε περίπτωση ένα  σημαντικό Συνέδριο.   Θα   αποδειχθεί και ιστορικό, στον  βαθμό που ολοκληρωθεί παραγωγικά ο μετασχηματισμός του κόμματος και παράλληλα ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα , η ενοποιητική επιδίωξη και η ομόφωνη πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Για την νίκη στην κάλπη της απλής αναλογικής και την συγκρότηση προοδευτικής σταθερής  κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να πραγματοποιηθούν οι τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

  • Πόσο ανέφελη μπορεί να είναι τελικά η πορεία προς την τρίτη κατά σειρά εσωκομματική κάλπη της 15ης Μάη με δεδομένη την εικόνα ρήξης που έβγαλε προς τα έξω η σύγκρουση της τελευταίας στιγμής με πρωταγωνιστές τα μέλη της Ομπρέλας;

Δεν αναφέρθηκα τυχαία στην ομόφωνη απόφαση και την ενοποιητική επιδίωξη. Αυτά θα σκεπάσουν τα πάντα . Το κόμμα έχει πυξίδα και καθαρές αποφάσεις .  Και κυρίως έχει συγχρονίσει τον βηματισμό του με την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για πολιτική αλλαγή . Η κάλπη της 15ης Μαΐου τύποις είναι εσωκομματική κάλπη. Στην ουσία θα είναι ένα προσκλητήριο Δημοκρατίας για την πολιτική αλλαγή. Όποιος θα προσέρχεται στην κάλπη δεν θα δίνει μόνο μια ψήφο επιβεβαιωτική για τον Τσίπρα. Θα «ψηφίζει» και κατά της κυβέρνησης  Μητσοτάκη για μια προοδευτική κυβέρνηση. Θα ενώνει δυνάμεις, θα ωθεί προς την νίκη. Και κανείς δεν θα θυμάται ένα επεισόδιο του Συνεδρίου , μια στιγμή έντασης. Δεν νομίζω ότι κανείς επιθυμεί σε αυτή ειδικά την συγκυρία ολικής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, να δίνει μάχες οπισθοφυλακών .

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κόμμα της Αριστεράς; Έχουν κάποια βάση οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για ιδεολογική ρευστοποίηση και σύνδρομο Μπερλίνγκουερ με το περαιτέρω άνοιγμα του κόμματος και τις αθρόες εγγραφές μελών;

Προφανώς και θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  ένα κόμμα της Αριστεράς , ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό.  Και βεβαίως ένα κόμμα εν κινήσει. Ένα κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας πάνω στις αρχές και αξίες της Αριστεράς . Το ότι θα διεκδικήσουμε τον χώρο από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε ένα κεντρώο κόμμα. Οι εκλογές όπως εύστοχα λέγεται «κερδίζονται στο κέντρο, όχι όμως από το κέντρο» . Δεν θα  στριμωχτούμε στην ριζοσπαστική γωνιά μας, εγκαταλείποντας τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. 

Για το άνοιγμα του κόμματος θα επαναλάβω αυτά που είπα στο Συνέδριο. Αν είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει που συμβαδίζει με την εποχή του, την ψηφιακή εποχή, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους οργάνωσης και συμμετοχής. Αν είχαμε ένα λειτουργικό μοντέλο κόμματος, να το υπερασπίζαμε και να μην πειραματιζόμαστε με νέες προσεγγίσεις .  Όλοι όμως ξέρουμε ότι έχουμε ένα κόμμα που δεν είναι οργανωτικά αποδοτικό , δεν είναι ελκυστικό και κυρίως δεν είναι  νεανικό. Μακάρι να ήταν ένα

«κόμμα των μελών». Ο μόνος τρόπος για να γίνει «κόμμα των μελών» είναι πρώτα να ανοίξει. Να επιδιώξει ακριβώς τις αθρόες εγγραφές μελών. Να μην φοβηθούμε τον κόσμο. Την ακινησία να φοβόμαστε.

  • Γιατί παρά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για προγραμματική σύγκλιση, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται κατά τη γνώμη σας να ζητήσει ακόμη και εκλογές;

Θα του δώσουμε  ένα ελαφρυντικό. Μόλις έχει πιάσει το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ και έχει και μια ισχυρή δεξιά πτέρυγα εντός και πέριξ του κόμματος του. Λογικό είναι να θέλει να σταθεροποιήσει και την δημοσκοπική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε. Οι ανάγκες όμως της ελληνικής κοινωνίας και της προοδευτικής παράταξης είναι πλέον  πιεστικές. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο. Ελπίζω ότι θα ενώσει την φωνή του μαζί μας. Μέχρι χτες η αμηχανία και η άρνηση ανάληψης ευθύνης και καθαρής επιλογής δεν στοίχιζε στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί υπήρχε η περίοδος χάριτος.  Κάθε περαιτέρω παράταση θα του γυρίσει μπούμερανγκ.

  • Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας «από εμάς δεν θα δουν πρωθυπουργική καρέκλα»;

Προσπαθεί με ένα ευφυολόγημα να πετάξει την μπάλα έξω. Και ο ίδιος ξέρει ότι έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Τέλος πάντων για το πρώτο σκέλος της διατύπωσης δεν έχουμε προφανώς αντίρρηση. Ας περιοριστεί σε αυτό. Γιατί η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό επιτάσσει η λογική των αριθμών και το συμφέρον του τόπου.

Παναγιώτης Δρίβας