• 19 Ιουνίου, 2021

Μπάιντεν προς CIA: Βρείτε σε 90 μέρες αν ο κοροναϊός ξέφυγε από εργαστήριο

 Μπάιντεν προς CIA: Βρείτε σε 90 μέρες αν ο κοροναϊός ξέφυγε από εργαστήριο

Προθεσμία 90 ημερών, ώστε να υποβάλουν έκθεση για την προέλευση του νέου κοροναϊού, έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2.

Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία ότι ο κοροναϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα, σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα, ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες, σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κοροναϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της, για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.