Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για “λαϊκισμό” και επιστροφή στην…αυτοδυναμία- Στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι

 Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για “λαϊκισμό” και επιστροφή στην…αυτοδυναμία- Στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι

Στα «στοιχήματα» της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο κλείσιμο του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε ξανά από κοντά, ύστερα από την αναγκαστική απομάκρυνσή μας λόγω της πανδημίας. Αυτό το σμίξιμο υπήρξε για μένα μια μεγάλη τονωτική ένεση χαράς και αισιοδοξίας. Συνάντησα και πάλι από κοντά συμμαχητές και φίλους απ’ όλη τη χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στους υποστηρικτές και μέλη της ΝΔ που ταξίδεψαν από την περιφέρεια. «Επιτρέψτε μου να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ταξίδεψαν από μακριά, από τον τόπο τους. Από τον Έβρο και την Κρήτη, έως τα Γιάννενα και τη Ρόδο. Σας χειροκροτώ ξεχωριστά και σας ευχαριστώ. Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία, εσείς κάνατε αυτή την παράταξη τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό τον αγώνα για την ανόρθωση της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ κατάφερε να μείνει «όρθια ακόμα και όταν κλονίζονταν παραδοσιακές εκλογικές δυνάμεις. Περάσαμε κι εμείς από δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο 40% γιατί ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες. Δεν πάψαμε ποτέ να βρισκόμαστε εκεί που λέει και το σύνθημά μας, δίπλα σε κάθε πολίτη».

Μητσοτάκης: Εθνικός στόχος η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εθνικός στόχος μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας. Να κλείσει αυτό το δραματικό κεφάλαιο που άνοιξε πριν από μια δεκαετία. Εντός 2023 να πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα», είπε προσθέτοντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα ενισχύσουν την απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η Υγεία, η αναγέννηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και η Παιδείας, με νέο νομοσχέδιο για ανοικτά πανεπιστήμια». Ακολούθως μίλησε για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης:

«Οι εξελίξεις θέλουν πλέον την Ελλάδα διεθνή κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων, και ταυτόχρονα παραγωγό ενέργειας, είτε από ΑΠΕ είτε από υδρογονάνθρακες. Και η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει»

«Πυρά» σε ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκιστές


Αναφερόμενος σε όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση για τα μέτρα για την ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Τα όμορφα λόγια, όμορφα καίγονται και οι λαϊκιστές ξεχνούν αμέσως όσα έταζαν. Είναι κάτι που το ζήσαμε και πληρώσαμε. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε»

Στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαπίστωση πως «στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί». «Θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, θα είναι η πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Τορπιλίζοντας τη θέση της χώρας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον» είπε τονίζοντας πως «στις σημερινές συνθήκες ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη».

«Δυστυχώς και στην πρόσφατη κρίση που απορρέει από την απροκάλυπτει εισβολής της Ρωσία στην Ουκρανία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει τις διαθέσεις του. Κοινωνικό σαμποτάζ. Επιστρατεύει αδίστακτα ψέματα. Κατασκευάζοντας μια εικόνα μιας δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδος που μόνο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βλέπει, υποσχόμενος ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα ανακουφίσει έναν πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται» προσέθεσε και σημείωσε ότι «αυτή η τακτική γίνεται διπλά επικίνδυνη. Οι ανέξοδες υποσχέσεις γεννούν πλαστές προσδοκίες».

«Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται. Δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η χώρα γύρισε σελίδα. Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυξάνουμε γενναία τον κατώτατο μισθό, είναι ψίχουλα απαντάνε. Οργανώνουμε δωρεάν εμβολιασμούς. Δεν υπάρχουν τα εμβόλια λένε. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους. Βοηθάτε τους έχοντες και κατέχοντες απαντούν. Φέρνουμε Rafale και φρεγάτες. Ούτε γραβάτες, ούτε φρεγάτες η άλλη πλευρά. Εύκολο να λες όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Η ΝΔ θα αναζητήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε

«Αυτή είναι η τακτική τους, με επικεφαλής έναν αρχηγό που δεν ξέρει να μετρήσει τα νέα μέτρα για το ρεύμα αλλά τολμά να μιλά για λογαριασμούς Μητσοτάκη επειδή δεν τολμά να μιλήσει για λογαριασμούς Πούτιν που είναι και η πραγματική αιτία των ανατιμήσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνοντας πως «μακριά από κάθε έπαρση οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν» ανέφερε: «Η κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια και το κόμμα τη σημαία ενός πιο δυναμικού ανοίγματος στην κοινωνία …

Δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Εκλεγήκαμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το υλοποιούμε».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «σημαντικές κατακτήσεις» στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ οι οποίες «ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες» ήταν, «όπως αυτονόητοι δεν υπήρξαν οι χειρισμοί και τα πρόσωπα χάρις στα οποία σταθήκαμε όρθια» όπως είπε.

Αναφέρθηκε επίσης, σε «ένα μεγάλο εμπόδιο που μας άφησαν φεύγοντας οι λαϊκιστές, την απλή αναλογική που ψήφισαν αγκαλιά τότε με τη Χρυσή Αυγή». «Ένα εκλογικό σύστημα που επικαλείται την αντιπροσωπευτικότητα για να υπονομεύσει την κυβερνησιμότητα. Αυτό θα είναι το πρόβλημα των εκλογών με απλή αναλογική» είπε τονίζοντας πως ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη, που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε την αυτοδύναμη Ελλάδα. Με δεδομένη την περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων αυτή η προοπτική παραπέμπει, αντικειμενικά, μόνο στην αυτοδύναμη ΝΔ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το τιμόνι να μένει μετέωρο οι χρήσιμες επιλογές να χάνονται σε διαδρόμους. Για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη γιατί εκείνη θα κρίνει τους συσχετισμούς που θα επικυρωθούν στη δεύτερη κάλπη» επισήμανε και τόνισε:

Τόνισε ότι η σταθερότητα, η συνέχεια, η συνέπεια γίνονται εθνικά ζητούμενα. «Οι πολίτες να συγκρίνουν πώς έζησαν άλλοτε και πως ζουν τώρα. Να ενσωματώσουν και την ευθύνη που έχουν την επόμενη ημέρα».Σημείωσε πως μια μονοκομματική κυβέρνηση μπορεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς πιστοποιητικά φρονημάτων και προσέθεσε: «Η ΝΔ δυναμώνει τον ενωτικό και ανανεωτικό της χαρακτήρα ως το προοδευτικό κόμμα που θα συγκλίνουν όλα τα ρεύματα. Θα αναζητήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση ως αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε».

Έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας

«Αυτό το ιστορικό κόμμα έχει πλούσιο παρελθόν, ελπιδοφόρο παρόν και λαμπρό μέλλον» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους συνέδρους σημείωσε:

Σήμερα είμαστε περήφανοι για τις εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώνεται. Η ορμή και το κουράγιο της παράταξης πηγάζουν από τον παλμό και δυναμισμό που δίνετε εσείς. Είμαι περήφανος για όλους σας, την ολοζώντανη βάση της παράταξης. Τα πολύπειρα στελέχη αλλά και τα νέα στελέχη. Σας θεωρώ πρεσβευτές της ΝΔ σε όλη τη χώρα.

Ο κυβερνητισμός και ο παραγοντισμός καραδοκούν πάντα. Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μην υποτιμάμε τις επιτυχίες μας. Να προβάλλετε το κυβερνητικό έργο δίπλα στη σεμνότητα της παράταξής μας.

Έχουμε πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας και όραμα δεκαετίας.

Οι πολίτες είδαν στην πράξη ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους με το εθνικό σχέδιο για την τιμή του ρεύματος. Το ίδιο και με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι νέοι είδαν μια κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Είδαν οι πολίτες μια κυβέρνηση που κάνει επιτέλους κάτι για να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε κύκλος που συμπληρώνεται ανοίγει έναν άλλο. Αυτή τη νέα δυναμική τροχιά της χώρας θέλω να τη χαράξουμε μαζί.

Το 14ο συνέδριο επιτέλεσε το στόχο του. Μας ένωσε, μας όπλισε με ξεκάθαρες θέσεις για τον αγώνα μας. Στον οδικό χάρτη του επόμενου 12μηνου ο ρόλος σας θα είναι κρίσιμος. Θα εκλέξουμε σε λίγο τη νέα μας Πολιτική Επιτροπή και μαζί με όλα τα μέλη της ΝΔ θα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι να πάμε την Ελλάδα μπροστά με οδηγό αυτές τις τέσσερις λέξεις: Δίπλα στον κάθε πολίτη.

Σεραφείμ Κοτρώτσος