• 28 Νοεμβρίου, 2021

Μισέλ και φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν την υβριδική επίθεση στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας

 Μισέλ και φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν την υβριδική επίθεση στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας

Την «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας καταδίκασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε μια νέα βάση επιπλέον κυρώσεων για να ενσωματωθούν στη μαύρη λίστα νέα πρόσωπα, φορείς και οντότητες που εμπλέκονται με την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο εθνικός αερομεταφορές της Λευκορωσίας, Belavia, θα μπορεί τώρα να ενταχθεί στις κυρώσεις αυτές.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ έλαβε δράση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ. Ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του Συμβουλίου με την Επιτροπή, είπε ο Μισέλ, οι Τουρκικές αερογραμμές αποφάσισαν να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την Belavia από το να μεταφέρει μετανάστες στο Μινσκ. «Δεν θα επιτρέπει πλέον να γίνονται ταξίδια από την Κωνσταντινούπολη προς το Μινσκ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κι’ άλλες αεροπορικές εταιρείες ανέλαβαν ανάλογες αποφάσεις.

Τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισαν τις προσπάθειες και επαφές του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισκέφθηκε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και τον Λίβανο και «κατάφερε να εξασφαλίσει τη θετική τους συνεργασία».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν εγκρίνει κάποια μέτρα «τα οποία φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι κάπως θετικά». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν θα μείνουν στα μέτρα αυτά ή θα αλλάξουν τη στάση τους».

Σύμφωνα με τον Σ. Μισέλ, ορισμένοι από τους πιο ευάλωτους μετανάστες έχουν βρει στέγη και 700 Ιρακινοί πολίτες έχουν επιστρέψει στο Ιράκ. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη συνεργασία τους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή αυτή για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι περισσότεροι μετανάστες στη χώρα τους.

Καταλήγοντας, ο Σ. Μισέλ τόνισε ότι οι δράσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σταματήσει την έλευση των μεταναστών προς τη Λευκορωσία. Μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά, δεν αποσταθεροποιηθήκαμε από τις επιθέσεις αυτές και εξακολουθούμε να επαγρυπνούμε και να αναλαμβάνουμε δράση», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Ευρώπη δρα γρήγορα σε επίπεδο ανθρωπιστικής υποστήριξης, σε επίπεδο διπλωματικών επαφών με χώρες προέλευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων προς όσους ενισχύουν την εμπορία ανθρώπων.

«Αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι να εκμεταλλεύεται τον πόνο ανθρώπων και να τους χρησιμοποιεί για πολιτικούς σκοπούς. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια γι’ αυτό ήρθαμε άμεσα σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άμεσα κινητοποιήσαμε κονδύλια για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Σε διπλωματικό επίπεδο, σημείωσε ότι οι προσπάθειες έχουν ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει τα ταξίδια προς τη Λευκορωσία, ενώ το Ιράκ άρχισε να επαναπατρίζει υπηκόους του που βρίσκονται στο Μινσκ. «Καλωσορίζουμε την πολύ καλή συνεργασία με το Ιράκ. Όμως και άλλοι μετανάστες, άλλων εθνικοτήτων, είναι παγιδευμένοι και βοηθούμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να τους βοηθήσουν», δήλωσε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι πάνω από 2,3 εκατ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις επιστροφές από τη Λευκορωσία.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η στρατηγική της Λευκορωσίας βασίζεται στη συνενοχή των μεσαζόντων και των ταξιδιωτικών πρακτορείων. «Υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που προτείνουν πακέτα, με θεωρήσεις, πτήσεις, ξενοδοχείο και λεωφορείο ως τα σύνορα. Οι άνθρωποι αυτοί ξεγελιώνται από άθλιες ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε. Επισήμανε ότι η Επιτροπή σήμερα υποβάλλει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση μιας μαύρης λίστας για όλες τις υπηρεσίες πρακτορείων μεταφορών που ουσιαστικά διαπράττουν εμπορία ανθρώπων.

«Πάντα υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ανατολικά και νότια – Μαζί προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται επί μίας πρότασης για προσωρινά επείγοντα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών, στη σκιά των υβριδικών επιθέσεων από τη Λευκορωσία.

«Η θέση μας ήταν πάντα ότι υποστηρίζουμε τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ανατολικά και νότια (της ΕΕ). Διότι μαζί προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Εργαζόμαστε επί μίας πρότασης για προσωρινά επείγοντα μέτρα στον τομέα του ασύλου και των επιστροφών με βάση το ‘Αρθρο 78.3 της Συνθήκης. Ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για να διαχειριστούν τις παράτυπες αφίξεις με έναν οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι «τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις, πρέπει να μπορούν να απαντούν αποτελεσματικά στις επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν». Ταυτόχρονα, είπε, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να σέβονται απολύτως τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, διότι και τα δύο είναι κρίσιμα και «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα συμφιλιώσουμε».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα με τη Λευκορωσία σημειώνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συγκυρίας. «Υπάρχει μία προσπάθεια για τη δημιουργία μόνιμης κρίσης από τον Λουκασένκο και τους υποστηρικτές του», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΕ και της γειτονίας της, περιλαμβάνοντας τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, αυτές οι ενέργειες αποτελούν μία πραγματική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πάνε πέρα από τη Λευκορωσία, «δοκιμάζουν την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, όμως η ΕΕ έχει τη βούληση, είναι ενωμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και τις μελλοντικές».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τη διαχείριση των συνόρων της για εξοπλισμό, υποδομές, περιπολικά κτλ. Κάθε χρόνο η ΕΕ διαθέτει περίπου 1 δισεκ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής FRONTEX, είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να τριπλασιάσει τα κονδύλια που έχουν αποδέκτη τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση.